Autorid: Kert Prants, Warmotech materjalide projektijuht, Majaehitaja Madis • 18. aprill 2024

Kuidas soojustada tõhusalt ja säästa energialt?

Estplast Tootmine OÜ on rohkem kui lihtsalt soojustusmaterjalide tootja. Ettevõte aitab kujundada Eesti ehituse vastutustundlikumat tulevikku läbi keskkonnamõjude, sealhulgas hoonete süsinikujalajälje vähendamise ning säästlikuma jäätmekäitluse.

Iga ehitise puhul on kõige olulisem, et seal oleks mugav elada või töötada. Inimeste heaolu tagab korralikult soojustatud tervisliku sisekliimaga hoone. Nii renoveerimisel kui ka uusehitiste puhul on ülimalt oluline projekteerida hoone soojustus viisil, kus külmasillad on viidud miinimumini. Hästi projekteeritud ja kvaliteetselt paigaldatud soojustus on ajas püsiv ja aitab muuta hoone energiatõhusaks ning hoida kokku kütmisele kuluvat ressurssi. Seega on ääretult tähtis valida soojustusmaterjalid, mis toetaks nende tingimuste täitmist.

Estplast Tootmine OÜ, mis asutatud 2002. aastal, on Eesti turul vahtpolüstüreenist (EPS) soojustusplaatide tootmise ja turustamise üks liidritest. Meie EPS-plaatidega on soojustatud tuhandete kodude, büroohoonete ja tootmisettevõtete sokleid, põrandaid, seinu, fassaade, ja katuseid. Polümeersed soojustusmaterjalid on meie regioonis ja kliimas eelistatuimad, kohaldudes siinsete ehitustraditsioonide ja regulatiivsete nõuetega. EPS-plaatide kasuks räägivad suurepärased soojusisolatsiooniomadused, niiskuskindlus, materjali kergus, lihtne kasutamine ja kestvus ajas. Õhekrohvisüsteem, mille osaks ka vahtpolüstüreenist plaadid, on jätkuvalt kõige lihtsam ja kuluefektiivsem viis soojustamiseks. Et isolatsioon püsiks aastakümneid, hoone eluea vältel, on oluline, et projekteerimisel ja paigaldusel oleks järgitud kõiki nõudeid, mis tagavad soojustuse pikaealisuse.

Rahvusvaheline mõõde

Estplast Tootmine OÜ tugevuseks on majasisene tehniline oskusteave ja klientide konsulteerimine kogu ehitusprojekti vältel, maailma tipptegijatelt tarnitav tooraine, osalemine toorme- ja tootearenduses, fookus jätkusuutlikkusele ning koostöö inseneribüroodega. 2018. aastast on Estplasti omanik Skandinaavia ja Baltikumi suurim polümeersete materjalide tootja Finnfoam OY. Rahvusvaheline mõõde ja ligipääs valdkonna teabele, kogemustele ja oskustele, on tugev konkurentsieelis. Finnfoamil on tehased Skandinaavias, Euroopas ja Baltikumis ning võimekus toota erinevaid polümeerseid soojustusmaterjale, nagu EPS-, XPS-, PIR-soojustusplaadid ning Warmotechi paneelid ja aknapaigaldusprofiilid.

Estplast rakendab kontserni jätkusuutlikkuse printsiipe: tootmises on kasutusel LPG gaas, kevadel paigaldatakse katusele juba projekteeritud päikesepaneelid ning järgitakse säästliku jäätmekäitluse põhimõtted. Tänu oma populaarsusele on ringluses väga suur hulk EPS-, PIR-, ja XPS-plaate, paljudele on ehk aga uudiseks, et kasutamata puhtad plaadid on täielikult ümbertöödeldavad. Kontserni seisukoht on, et kõik jäägid tuleb taaskasutada ja ümber töödelda ning seetõttu grupi tehastes tootmisjääke ei teki. Finnfoam kontsern panustab uudsete tehnoloogiate arendamisse ja rakendamisse, et puhastada ja taaskäidelda saastunud või ehituse käigus viimistletud plaate. Grupis on välja arendamisel Finnfoami XPS-i ja EPS-i taaskasutustehas, kus on võimalik ümber töödelda isolatsiooniplaatide jääke, mis on näiteks fassaadilt maha võetud ning sisaldavad ka armeerimisvõrku, segu vms. Ümbertöötlemitehase käivitumisel oleme valmis kokku koguma materjale ka ehitusplatsidelt, andes nii oma panuse ehitusmaterjalide ringmajandusse.

Estplasti Maardus asuva nüüdisaegse sisseseade ja suure laopinnaga tehas suudab ka ehitamise ja renoveerimise kõrghooajal klientide tellimused kiirelt täita. Ikka selleks, et täita oma missiooni ja visiooni, milleks on olla ehitus- ja remonditeenuse pakkujatele ning ehitustarvete turustajatele usaldusväärne ja paindlik partner, tagades nende rahulolu läbi kvaliteetse toodangu.

Ühtaegu kerge ja tugev

Soojustusmaterjalide valikul tuleb arvestada erinevate teguritega, nagu koormuste, kasutuskohale eriomaste nõudmiste või ilmastikumõjudega jne. Vundamentide ja soklite puhul, kus on oluline materjali niiskuskindlus ja koormustaluvus, on EPS ja XPS ainuvõimalikud lahendused. Põrandate ja muude koormust kandvate konstruktsioonide puhul on esmatähtis survetugevus. Survetugevusele viitab number toote nimetuses- näiteks EPS 60, 100, 150- kus kõrgem number tähistab suuremat survetugevust. Estplast Tootmise ja Finnfoam OY kontserni tooted on kindla kvaliteediga ja vastavad harmoniseeritud standarditele, mis annab võimaluse kasutada meie soojustusmaterjale soojusisolatsiooni liitsüsteemides.

Polümeerseid soojustusmaterjale on ohutu kasutada. Plaate on lihtne käsitseda tavaliste tööriistadega ning hõlpsalt soovitud mõõtu lõigata. Paigaldamisel pole vaja kasutada isikukaitsevahendeid, sest polümeersed soojustusmaterjalid ei eralda töötlemistolmu ega tekita nahaärritusi. EPS-i ohutusest annab kinnitust seegi, et sama materjali kasutatakse ka toiduainete pakkematerjalides ja mänguasjades.

EPS-soojustusel on pikk ajalugu ning sama pikk vaade tulevikku. Uuenduslike tehnoloogiate abil on eesmärgiks saavutada veelgi paremaid tuletundlikkuse-, isolatsiooni- ja keskkonnanäitajaid. Ka soojusisolatsiooni liitsüsteemide tootjad pakuvad järjest kiiremaid ja ökonoomsemaid lahendusi, mis vähendavad plaatide paigaldusaega ja -kulusid. Eesmärk on kõigil üks- jätkusuutlikum ehitus ja ajas kestvad soojustuslahendused.

Artikli autor Kert Prants, Warmotech materjalide projektijuht.
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785