Autor: Prysmian Group • 21. märts 2023

Päikesepargi pikaealisuse ja töökindluse oluline võti on kvaliteetsed kaablid

Suureneva energiavajaduse rahuldamiseks kerkib ka Eestis üha enam päikeseenergiaparke. Maailma suurima kaablitootja Prysmian Groupi spetsiaalselt päikeseparkide jaoks arendatud kaablid aitavad rajada jätkusuutlikke ja vastupidavaid lahendusi aastakümneteks.
Foto: Karl-Friedrich Hohl

„Näeme oma igapäevatöös kaunis sageli vale kaabli kasutamist valel eesmärgil, mis tuleneb enamasti klientide teadmatusest või ehitaja soovist raha kokku hoida. Tegelikult teevad kaablitootjad väga põhjalikku tööd erinevate kaablite arendamises, tootmises ja testimises, et iga objekti jaoks oleks olemas just see õige ja konkreetses olukorras vastupidav kaabel. See on sarnane olukord nagu kinnitusvahendite puhul, kus keegi ei kasutaks ju kipsikruve saunalava kinnitamiseks,” selgitab Prysmian Group Baltikumi tööstussegmendi juht Andero Hännikäinen.

Kindlasti tuleb tema sõnul olla eriti tähelepanek suurte, oluliste ja kallite projektide juures nagu päikeseenergiapargid. „Päikeseparki ei saa vaadelda kui lihtsalt paneelide kogumikku, vaid see süsteem hõlmab endas palju enamat alates üksikust madalpingekaablist kuni võrgu kõrgepingeühenduseni. Iga süsteemi jaoks tuleb kasutada oma kaablit, et tulemus oleks vastupidav, kauakestev ning probleemivaba,” ütleb Hännikäinen.

Kujutage ette, kui päikesepargis toimub valesti valitud kaabli tõttu rike, mingi osa kaablist praguneb, oksüdeerub või veel hullem – süttib? Suur rahaline kahju tekib nii remondi tööjõukulu kui ka uute kaablite paigaldamisest ning tootmata jäänud elektrienergiast. „Päeva lõpuks on see kaunis tühine raha, mida soodsamat kaablit eelistades suudeti kokku hoida,” nendib Hännikäinen. „Meie soovitus on teha pigem üks kord korralikult, kui mitu korda remontida.”

Prysmian Group pakub kaableid ka keerulisematesse tingimustesse maa sisse või vette

Prysmian Group pakub päikeseenergia tootmise ja tarnimise võimaldamiseks terviklikke kaablilahendusi. Lisaks päikeseenergia PV-kaablitele kuuluvad valikusse iga piirkonna standarditele vastavad madal-, kesk- ja kõrgepingekaablid ning ka erikaablid side- ja juhtsüsteemide jaoks.

Ettevõte pakub esmaklassilist päikesesüsteemi jaoks loodud paindlike kaablite valikut nime TECSUN all, mis on juba peaaegu 20 aastat Saksamaa tippklassi kaubamärk ning mida on müüdud rohkem kui 1,5 miljonit kilomeetrit. TECSUN on mõeldud kasutamiseks sise- ja välistingimustes fotoelektrilistes toitesüsteemides, samuti tööstuses ja põllumajanduses. Kaabel ületab oma omadustelt PV-kaablite standardid, sobides kasutamiseks kõige raskemates tingimustes, näiteks paigaldatuna otse pinnasesse, vette või plahvatusohtlikesse piirkondadesse. Kaablil on TÜV ja VDE sertifitseering ja see kuulub CPR klassi Dca s2,d2,a1.

Hiljuti välja töötatud kergesti käsitletav PRYSUN kaabel on mõeldud erinevate elementide ühendamiseks fotoelektrilistes süsteemides, sealhulgas paneelide omavaheliseks ühendamiseks, paneelide ja elektrikilbi vaheliseks ühendamiseks või elektrikilbi ühendamiseks inverteriga. Kaablit võib paigaldada fikseeritult, vabalt rippuva või liikuva seadme ühenduseks, samuti kaabliredelitele, torudesse, seintele, krohvi alla. See vastab täielikult Euroopa standardile EN 50618 ja rahvusvahelisele standardile IEC 62930. Kaabel kuulub ka CPR klassi Dca s2,d2,a1.

Keskkonnasimulaator testib kaableid ekstreemoludes

Prysmian Group on töötanud välja spetsiaalse keskkonnasimulaatori, mis demonstreerib 20 minutiga, kuidas erinevad kaablid taluvad koormust 15–20 aasta jooksul ning seda erinevates keskkonna- ja ilmastikutingimustes alates päikesest ja UV-kiirgusest kuni kuumuse ja niiskuseni. Tulemused toovad välja kaablite kõige tavalisemad puudused, nagu värvimuutus, kaabli kokkutõmbumine, väliskesta ja isolatsiooni pragunemine. Kui kaabli väliskest kahjustub, võib niiskus kaablisse sattuda ning tekib potentsiaalne tuleoht.

Prysmian Group on esindatud 50 riigis, ettevõttel on 106 tehast ning enam kui 29 000 töötajat. Prysmian Groupi tehnoloogiaid kasutavad terves taastuvenergiasektoris nii töövõtjad, arendajad, võrguoperaatorid, PV-paneelide tootjad, PV-elektritootmissüsteemide integreerijad kui ka päikesepargid. Viimastel aastatel on kontsern tarninud komponente ja teenuseid päikeseenergiaseadmestike jaoks üle kogu maailma, alates elamute seadmestikest ja lõpetades suurte taristuprojektidega.

Küsige julgelt kõikide materjalide saadavust ja hinda Prysmian Groupi edasimüüjatelt!

Loe lähemalt päikeseparkidele loodud toodetest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785