Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 23. jaanuar 2023

Mida kiiremini maja püsti saad, seda rohkem säästad

Inflatsioon, sõda Ukrainas, tööjõupuudus ja palgatõususurve on põhjused, miks on ehitusmaterjalide hinnad oluliselt kerkinud. Ja kuigi hetkel on turg stabiliseerunud, ei ole loota, et näeksime veel 2020. aasta pandeemiaeelseid hindu. Kas ja kuidas on sellises olukorras mõistlik ehitada, räägib Baltikumi suurima katusefermide ning Posi-Joisti talade tootja Tenter OÜ juhatuse liige Martin Marjapuu.
Foto: Arno Mikkor

„Kord kerkinud hinnad ei taha tõepoolest enam allapoole tulla, ent hetkel on puidu hind siiski üsna palju langenud olles vaid veidi kõrgemad, kui 2020. aastal. Kuigi ehitustegevus käib aastaringselt, on ehituse põhiperioodil ehk suvel keerukam leida tooteid ja partnereid ning ka hinnad on seoses suure nõudlusega soojal ajal mõne protsendi võrra kallimad,” selgitab Marjapuu. Ja lisab, et nende loetletud põhjuste tõttu ongi mõistlik alustada ehitusega just nüüd. „Ei tasu loota, et hinnad võiksid veel kukkuda. Pigem prognoosin, et 2-4 aasta pärast tagasi vaadates tunduvad tänased ehitusmaterjalide hinnad hoopis päris soodsad. Seega – kui on majaehituseks plaan, soovitan hakata asjaga kohe pihta! Mida kiiremini maja karkassi püsti saate, seda soodsam projekt kokkuvõttes on.”

Marjapuu sõnul on majaehituse protsessis võimalik efektiivsemaid tooteid kasutades oluliselt raha ja aega säästa. Maja puhul ei ole ainus oluline detail vundament, vaid sama tähtsad on katus ning tugevad talad, postid ja seinad. Tenter valmistab puidust katuseferme, vahetalasid ja seinakonstruktsioone, mille abil valmivad hooned kiirelt ning on turvalised, tugevad, jätkusuutlikud ja keskkonnasõbralikud.

Vaid tugev konstruktsioon võimaldab rajada katusele päikesepargi

Tenteri põhitoode on katusefermid, mis on populaarsed kõikjal Baltikumis. „Pole hoonet, mis ei vajaks katust. Katuse paigaldamiseks on aga lihtsaim variant kasutada tehases toodetud katuseferme. Meil käib fermide projekteerimine alati vastavalt kindlale hoonele, mitte tüüpprojekti järgi, sest fermide puhul tuleb arvestada konkreetse maja katusematerjali, trepihalli, korstnaid, aga ka piirkonna kliima eripärasid nagu tuulisus või lumerohkus,” räägib Marjapuu. „Meie fermid projekteeritakse vastavalt kliendi soovile ja esitatud tingimustele ning need omavad vastavaid sertifikaate.”

Viimase aasta energiahindade tõusu valguses soovitakse aina enam maja ehitamisel arvestada võimalusega kohe või hiljem rajada katusele päikesepark. Seegi on Marjapuu sõnul väga mõistlik, sest kui maja ehitades pole eelnevalt võimaliku lisaraskusega arvestatud, võib juhtuda, et katusekonstruktsioon saab liiga nõrk ega pea survele vastu. Ja nii jääb päikeseenergia ainult unistuseks.

Üldiselt on aga fermide paigaldus kerge ja kiire, mis säästab omakorda väljaminekuid, sest paigaldus ei vaja erialaseid teadmisi ja ehitustehnilist väljaõpet. Ja nende paigaldamine ei ole mõjutatud ilmastikutingimustest. Tenter valmistab kuni 35 meetri pikkuseid ning kuni 5,5 meetri kõrguseid ferme, suuremaid tehakse mitmes osas.

Unikaalsed Posi-Joist vahetalad sisaldavad kohti kommunikatsioonisüsteemidele

Posi-Joist kande- ehk vahetala on ainulaadne tehases toodetud kandekonstruktsioon, millel on olemas spetsiaalsed avad kommunikatsioonidele. „Rääkides liimpuit-, massiivpuit- või betoontalast, siis need on ühes tükis ja jäigad. Posi-Joist talad pannakse tehases metalldiagonaalidega kokku, jättes sinna piisava ruumi kommunikatsioonide mugavamaks paigaldamiseks, olgu tegemist vee-, ventilatsiooni-, küttetorude või elektrijuhtmetega. Need saab peita osavalt vahetala sisse, mis esiteks kiirendab ehitusprotsessi ja teiseks on visuaalselt kena. See on lihtne, kiire ja soodne, säästes raha kommunikatsioonisüsteemide paigaldustöödelt,” selgitab Marjapuu.

Posi-Joist talad on ise kaalult kerged, kuid äärmisel tugevad, sobides nii puit- kui ka kivimajadele vahelaeks, põrandaks, katusekonstruktsiooniks. Neid kasutatakse edukalt betoonpaneelide ja muude alternatiivide asemel ning talad on sobilikud kasutada erinevates projektides eramutest kuni tootmishoonete ja kaubanduskeskusteni. Lisaboonuseks on pikkade sillete võimalus, mis on 8 meetrit ja enamgi. Eestis saetav palk ei ole kuigi pikk, mis teeb Posi-Joist kandetaladest täiesti erilise toote, mille ainus sertifitseeritud tootja kogu Baltimaades on Tenter.

Millised on Posi-Joist talade eelised betoon-, liimpuit- ja massiivpuittalade ees?

* Kerge kaal

* Kasutuskohaks nii põrand, vahelagi kui ka katusekonstruktsioonid

* Kasutatakse edukalt betoonpaneelide ja muude alternatiivide asemel

* Võimaldab 6-8 meetrist sillust ja vajadusel pikematki

* Tänu oma tugevusele sobib nii puit- kui ka kivimajadele vahelaeks

* Sobib kasutada eramute, tootmishoonete, kaubanduskeskuste ehitamisel

* Tala sees on avad, kuhu saab paigaldada elektrijuhtmed, ventilatsioonitorud ja muud kommunikatsioonid konstruktsiooni nõrgestamata

* Kommunikatsioonide paigaldamine valmistalasse annab rahalise kokkuhoiu

* Soodne, kiire ja lihtne paigaldada, vajamata eraldi paigaldusmeeskonda

* Puit on ühendatud tugevate metalldiagonaalidega

* Valmistatakse täpsetel pinkidel

Puidust seinakonstruktsioonid kiirendavad hoone valmimist

„Puitu on kasutatud ehituses põlvest-põlve juba tuhandeid aastaid ning meile, põhjamaade inimestele on see jätkusuutlik materjal väga südamelähedane. Ja meie pakume parimate omadustega talade ja fermide kõrval ka puidust seinakarkasse,” tutvustab Marjapuu. „Kui varasemalt ehitati karkasse ehitusplatsil kohapeal, siis täna on levinud tehases valmistatud puiduelementide kasutamine, mis vähendab ehitusobjektil tehtava töö hulka.”

Puitkarkass seinaelementide valmistamine kasvas välja Tenteri klientide soovist saada tehasest valmiskonstruktsioone. Enam ei too ju keegi ehitusplatsile puidupakki, et oodata õiget ilma ning siis saagides moodulid kokku klopsida. „Meie toodet on väga lihtne paigaldada. Ühekorruselised majad pannakse sisuliselt kokku ühe päevaga. On ju suur vahe, kas maja konstruktsiooni saab püsti 1-2 päevaga või 3-4 nädalaga! Ehitaja saab meilt kõige keerulisema lahenduse ehk põhikarkassi ette tellida ning see meetod on kiire ja turvaline, sest meie tooted on sertifitseeritud. Sertifikaadid on argumendiks ka finantsasutuste jaoks, kui maja ehitamiseks on plaanis kasutada laenu,” räägib Marjapuu.

Ta lisab, et suured aknaavad, aknasilluste ja trepikohtade arvutused peavad iga hoone puhul olema väga täpselt tehtud ning seetõttu teeb Tenter kõigepealt kliendile konstruktsioonist tasuta 3D mudeli. „Nii näeb inimene, milline tema maja hakkab välja nägema. Mudelis saab lihtsalt teha väiksemaid või suuremaid muudatusi, ehitusplatsil kohapeal läheks aga muudatuste tegemine kalliks. Nii et tasub kohe õigesti teha!”

Tenter kasutab puitu kõikjalt Euroopast: Eestist, Lätist, Leedust, Poolast, Soomest ja Rootsist. Neil on palju tarnijaid, mis aitab ennetada tooraineprobleeme ning hoiab klientide jaoks hinnad stabiilsed. Ettevõtte eesmärk on, et kliendil peab olema lihtne valikut teha ning kõik pakutavad konstruktsioonid, olgu tegemist seina, katuse või vahelaega, peavad olema kindlad. Tenter koostab ise projekte, annab konsultatsioone ja hindab vajadusel ka klientide olemasolevaid projekte.

www.tenter.ee

10 põhjust, miks kasutada tehases toodetud puitkonstruktsioone

1. Kokkuhoid materjalidelt. Materjalidelt on võimalik saavutada kuni 35% kokkuhoid võrreldes traditsioonilise objektil ehitamisega.

2. Kiirus. Tehases valmistatud konstruktsiooni kasutamine on oluliselt kiirem ja efektiivsem, selle paigaldus on soodsam ega ole mõjutatud ilmastikutingimustest.

3. Ruumiline sääst. Ogaplaatfermide ning pikkade silletega talade kasutamine vahelagedes annab ruumilise kokkuhoiu ja lihtsustab kommunikatsioonide nagu elektrikaablite, vee-, ventilatsiooni-, kanalisatsiooni- ja küttesüsteemide paigaldust.

4. Kokkuhoid ehitusplatsil. Kuna konstruktsioonid saab tõsta kohe vundamendile või seintele, pole ehitusplatsil vaja materjalide ladustamiseks ruumi, platsid on puhtad ning utiliseerimiskulud madalamad.

5. Ajaline sääst. Paigaldamise lihtsuse ja kiirusega säästab nii rahas kui ka ajas. Tellides konstruktsioonid õigeks ajaks objektile, tuleb need lihtsalt paika tõsta.

6. Paigalduse lihtsus. Paigaldus ei nõua ehitusalaseid teadmisi ega eritehnikat, vaid kraanast tõstab tööjuhendi järgi konstruktsioonid õigele kohale.

7. Paindlikud lahendused. Projekteerimine toimub vastavalt iga kliendil soovile, arvestades kõiki nõudeid ning koormusi.

8. Eelarve on paigas. Keeruline on ehitada, kui ehitusmaterjalide hinnad pidevalt kõiguvad. Tellides fermid ja muud kandekonstruktsioonid tehaselt valmiskujul, kiirendate ehitust ning püsite paremini nii eelarvega kui ka ajaga paikapandud raamides.

9. Kontrollitud materjal. Fermid, seinakonstruktsioonid ja kandetalad valmivad tehases kontrollitud tingimustes kontrollitud materjalidest. Ilmastik ei mõjuta kinnistes ruumides tootmisel toodete tehnilisi näitajaid ega väärtust.

10. Kõrged kvaliteedinõuded. Kõik Tenter OÜ tooted on sertifitseeritud ja kvaliteet on tagatud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785