Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 31. märts 2021

Wienerbergeri Aseri tehas tuli välja kodumaise telliste kollektsiooniga Retro Line

Retro Line – uus kodumaine rustikaalne ja romantiline retro stiilis telliste kollektsioon.
Foto: Arno Mikkor
Kevade hakul esitleb Wienerberger AS uhiuut, rustikaalses ja romantilises stiilis kodumaist telliste kollektsiooni Retro Line, mis on välja töötatud Aseri tehases. Ajastutruu välimusega keraamiliste fassaaditelliste kollektsiooni toodetakse tänapäevastel seadmetel ning need vastavad kõigile kaasaegsetele normidele.

„Tellis on väärikalt vananev materjal, mida ajahammas vaid õilistab. Inspireerituna suursugustest arhailistest aastasadu kaunina püsinud tellishoonetest, töötasime Aseri tehases välja uue kodumaise keraamiliste fassaaditelliste kollektsiooni,” tutvustab Wienerbergeri Baltikumi turunduse ja kommunikatsiooni koordinaator Evelyn Parv. Ta lisab, et kõikide Retro Line kollektsiooni kuuluvate telliste pinnad on rustikaalsed ja krobelised, just nagu aja jooksul loomulikult ja väärikalt vananenud aastakümnete vanustel tellistel.

Retro Line kollektsiooni kuuluvad tellised on saadaval fassaadiauktelliste MRT60-formaadis 285x85x60 mm, neid kulub ühte ruutmeetrisse 47 ning on saadaval viies värvitoonis: looduslik valge, punane, punase-pruunikirju, pruun ja must. Fassaadiauktelliste formaat MRT60 on Parve sõnul üks Soomes enimkasutatavatest ning nii on tasapisi sellise mõõduga telliste järele tekkinud nõudlus ka Baltikumis ja Venemaal. Lisaks mõjub suuremate mõõtmetega tellis fassaadis julge ja suursugusena!

MRT60 formaadis tellised sobivad viimistluskivina kandvate ja mittekandvate lisaviimistluseta välisseinte ehitamiseks, vaheseinte ja erinevate kujunduselementide ladumiseks, küttekollete nagu ahju, pliidi ja kamina välisvoodri ning ka välikamina, grilli ja suitsuahju ehitamiseks.

Wienerbergeri uude telliste kollektsiooni kuuluv Retro Flame keraamiline tellis. Värvus: punase-pruunikirju. Pind: rustikaalne reljeefne. Mõõt: fassaadiauktelliste
Foto: Arno Mikkor

Aserist saab telliseid igaks tarbeks!

Aseris on telliseid toodetud juba eelmise sajandi algusest. Tänu tehnoloogia arengule on võimalik neid valmistada erinevates värvitoonides, pinnaviimistlustes, formaatides ja mõõtmetes. Traditsiooniliste punaste auktelliste ning täistelliste kõrval toodetakse Aseris ka heledaid, halle, kollakaid, roosakaid, kirjusid, pruune ning ka päris tumedaid Terca kaubamärgi all pakutavaid keraamilisi ja klinkriks põletatud tellised, mille otstarve ulatub fassaadi- ja korstnaehitamiseks loodud tellistest kuni ahju- ja kaminakivideni välja.

„Tellised annavad piiramatud võimalused isikupärasteks lahendusteks ning rikkalikuks vormikeeleks,” räägib Parv. „Tellise eelisteks fassaadimaterjalina on unikaalne välimus, kestvus ja säästlikkus. Tellis ei põle ega mädane ja kannatab nii kuumust kui ka pakast.”

Volta Loftid. Arhitektuur: Apex Arhitektuuribüroo OÜ
Foto: HEIKKI AVENT, Wienerberger AS

Wienerberger müüb ka valikut Belgias ja Hollandis valmistatud kümnetes põnevates toonides telliseid, mis meenutavad käsitsi vormitud telliseid. „Samuti pakume Nordic Line klinkertellised, mis on erinevalt teistest fassaadiauktellistest madalama, alla 6-protsendilise veeimavusega ning suurema survetugevusega, mis tagab materjali suurema vastupidavuse ja tugevuse. Seetõttu sobivad klinkertellised ka vundamendi soklite ladumiseks ja õueehitiste ehitamiseks,” tutvustab Parv.

Poordi 1 büroo- ja kortermaja. Arhitektuur: Indrek Allmann
Foto: Henry Vürst, Wienerberger AS

Kui enamasti oleme harjunud telliseid nägema fassaadidel, ahjude, kaminate, soemüüride ning korstnate ehitusel, siis üha enam kohtab tellist ka sisekujunduses. Tänu tootearendusele on telliseid väga laia värvigamma, mõõtmete ja pinnaviimistlustega ning seetõttu leiab tootevalikust sobiva nii modernse, klassikalise kui ka loodus- või maalähedasema maitse eelistaja.

Ahjude ja kaminate, pliitide, soemüüride ja lesode ehitamiseks soovitatakse kasutada eelkõige täistelliseid, ent samas on võimalik küttekollete välisvoodri ehitamiseks kasutada ka laiema värvusevalikuga fassaadiauktelliseid. Tellistest küttekolle on isikupärane ning kuna tellistest laotud tulekoldel on head soojust salvestavad omadused, püsivad eluruumid kaua soojad. Soojussalvestina töötab ka massiivne telliskorsten, suurendades veelgi tulekolde kasutegurit.

Looduslikud klinkersillutuskivid, murukivid ja äärekivid sobivad igasse aeda ning tänavale

Penter kaubamärgi all pakub Wienerberger laia valikut looduslikke klinkersillutuskive, mis püüavad pilku väljakute, platside ja koduaedade kujunduses ning sobivad kõnniteede ja sõiduteede sillutamiseks. Suurem osa sillutuskividest toodetakse ettevõtte tehastes Saksamaal ja Hollandis, aga ka Eestis. Aseris alustati klinkersillutuskivide tootmist 2011. aastal ning neid valmistatakse kareda pinnaviimistlusega kuues formaadis ja värvitoonis: punast, pruunikirjut, tumepruuni ja tumehalli.

Tooraine hoolika valiku ja töötlemise ning uusimate tootmissüsteemide abil valmivad klinkersillutuskivid ei kaota aastate jooksul oma kaunist välimust ja pakuvad rõõmu veel tulevastele põlvedelegi. Klinkerkivi ehk eriti suure tiheduse ja tugevusega materjal saadakse selle põletamisel peaaegu paakumispiirini. Tänu sellele taluvad klinkersillutuskivid karme ilmastikumõjusid ja suurt mehaanilist koormust, nende värv on igikestev ning need on happe-, soola- ja õlikindlad. Neid on eriti lihtne hooldada ja tänu veidi krobelisele pealispinnale on klinkersillutuskividest laotud sillutisel mugav ja ohutu kõndida.

Aseri tehases on välja töötatud ka punased ja pruunid murukivid, mis on hea lahendus platsidele või parkimisaladele roheluse lisamiseks. Murukivide eeliseks on nende väike, alla 6-protsendiline veeimavus, mis ei lase kiviaukudes kasvaval murul kuivada, sest kivimaterjal ei ima niiskust endasse. Lisaks toodetakse Aseris ka sillutuskividest suuremat piklikku klinkeräärekivi. 290x60x200 mm suuruseid äärekive kasutatakse samal või erineval tasapinnal asuvate pinnakatete eraldamiseks ning need takistavad sillutise aluskihi väljavajumist ja murujuurte tungimist rohealalt sillutise alla.

Keraamilised katusekivid – valik kogu eluks

Keraamilised katusekivid on aastatuhandeid vana katusekattematerjal, mis kaitseb ehitisi muutuvate ilmastikuolude eest. Massiivse materjalina tasakaalustavad katusekivid katusetarindi soojustasakaalu temperatuuride vahetumisel päeval ja öösel ning tagavad hea müraisolatsiooni sademete korral. Oma kaalu tõttu vajutab katusekividest katus hoone tihedalt kokku ja püsib katusel vähese kinnitusega isegi suurte tormituultega. Samuti ei mõjuta keraamilisi katusekive temperatuurikõikumine, sademed, õhusaaste, erosioon, korrosioon ja ultraviolettkiirgus.

Koramic & Tondach kaubamärgi alla kuuluvad keraamilised katusekivid valmivad Tšehhi, Poola, Saksa, Prantsuse ja Hollandi tehastes. Valik täieneb pidevalt uute erinevate mudelite, värvuste ja pinnaviimistlustega. Wienerbergeri katusekivid sobivad hästi nii uue katuse ehitamiseks ja vana renoveerimiseks kui ka fassaadikattematerjaliks – valikus on mudeleid, mida võib kasutada katustel kaldega alates 10º kuni vertikaalsete seinapindadeni välja. Samuti saab katusekive kasutada kumerate ja koonuseliste pindade katmisel.

Kvaliteetsed Porotherm keraamilised ehitusplokid ja sillused on populaarsed kogu maailmas

Porotherm kaubamärgi all pakub Wienerberger keraamiliste ehitusplokkide ja silluste süsteemi. Ehitusplokkide kuju ja struktuur on loodud arvestusega, et neist saaks ehitada mitmekordsete ehitiste kandvaid seinu. Porotherm plokid, sillused ja vahelaed omavad konkurentide ees olulisi eeliseid nagu kuivus, tugevus, tulekindlus, ehituskiirus, ökonoomsus ja energiasäästlikkus. Materjal on juba müürimisel kuiv ja sellest pole vaja järelniiskust välja kuivatada.

Tänu punn-soon-ühendusele on ehitamine on lihtne ja kiire, sest ei vaja püstvuukide täitmist müüriseguga ning püstvuuk teeb ehitamise lihtsaks, kiireks ja ökonoomseks. Massiivse ehitusmaterjalina on tellissein tõeliselt energiasäästlik ja piltlikult öeldes jõuab päevane päikesesoojus läbi tellisseina tuppa ööseks ja öine jahedus jahutab järgmisel palaval päeval tuba. Porotherm on populaarne keraamiline seinamaterjal kogu maailmas nii pereelamute ja kortermajade kui ka büroohoonete, haiglate ja koolide ehitamiseks.

Rohkem informatsiooni leiate kodulehelt www.wienerberger.ee

Näited Wienerbergeri toodetega ehitatud hoonetest Eestis:

Teater Ugala. Arhitektuur: Arhitektuuribüroo R-Konsult OÜ
Foto: Arno Mikkor, Wienerberger AS

Avalike hoonete hulgast on Aseri tellistega välisilme saanud Kohtla-Järve Riigigümnaasium, Suure-Jaani Tervisekoda, rekonstrueeritud Teater Ugala ja Martensi maja Pärnus.

Katusekivide kasutamisel fassaadis võib näideteks tuua Poordi 1 elu- ja ärihoone, Jüri Perearstikeskuse ja Keila Miki lasteaia.

Sillutuskivide objektidest on tuntumad Tõrva Keskväljak, Valga-Valka Keskväljak, Rapla Keskväljak, Viljandi kesklinna peaväljak ja seda ümbritsev linnaruum, Tabasalus asuv Tui park ja Balti Jaama turg.

Hulgaliselt telliselamuid leiab Blue Sky uusarendustest ning korterelamute efektsemad näited on Volta loftid, Vibu kvartal, Toom-Kuninga 21, T52 kortermaja ja Uus-Veerenni eramukvartal, kus majade fassaadidel kasutati kõiki Aseri tellisplaatide valikusse kuuluvaid tooteid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785