Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 12. märts 2021

Bonava kogemus: majasisene projekteerimine - kas kulu või konkurentsieelis?

Foto: Bonava Eesti OÜ
Oma projekteerimisosakond ei ole arendusettevõtete struktuuris kuigi sage nähtus – levinum lahendus on teenuse sisseostmine. Projekteerimise alltöövõtjate kasutamisega kaasnev paindlikkus ja võimalus hoida kulud täpselt projektiga vastavuses kaaluvad esmapilgul üles oma projekteerimistiimi pakutavad eelised. Pideva töömahu tagamine paarikümnele inimesele pole lihtne ülesanne. Kõrgelt kvalifitseeritud töötajaid ei saa niisama lihtsalt minna lasta ja siis jälle tagasi kutsuda, vastavalt sellele, kuidas parajasti tööd jätkub.

Bonavas on mindud vähemlevinud teed ning üles ehitatud oma projekteerimistiim. Seda nii Skandinaavia turgudel kui ka Baltikumis ja St. Peterburis. Praegu töötab Bonava Eesti üksuses kortermajade projekteerimisega kokku 22 inseneri ja arhitekti ning tiimi otsitakse inimesi juurde. Miks selline valik on tehtud? Bonava siht on hoida strateegiliselt olulisi teadmisi majas sees. Saadavat kasu selgitab täpsemalt projekteerimisvaldkonna juht Taavi Soorm.

Detailides peitub kvaliteet

„Bonava eesmärk on investeerida oma inimestesse ja teadmistesse, mida nad ettevõttesse toovad. Niisama lihtsalt nendest ei loobuta, isegi kui töömaht kõigub,“ kinnitab Soorm. Bonava näeb oma turueelist lahenduste standardiseerimises ja nende standardlahenduste pidevas täiustamises, et pakkuda kvaliteetseid kodusid mõisliku hinnaga. See loob ühest küljest võimaluse hoida projekteerimistiim optimaalse suurusega ning teisest küljest aitab täita ka paratamatult tekkivaid auke projekteerijate töömahus.

Soormi sõnul leidub mõne standardsõlme või BIM mudeli kallal nokitsemist alati ning see investeering tasub ennast ära järgmistes projektides. „Oma maja sees projekteerimise, ehituse ja garantiivaldkonna inimeste mõttevahetuses leitakse teinekord üles ka mõni väga väike detail, mille parendamine annab selget ajalist või rahalist võitu,“ lisab ta.

Kuivõrd Bonavas on majasiseselt olemas kõik osakonnad müügist garantiiteeninduseni, siis on arendustöös märksa lihtsam suurt pilti kokku panna. Tahes-tahtmata tuleb ette ka olukordi, kus see, mis meeldib müügiinimestele, ei pruugi meeldida garantiiüksusele või see, mis meeldib ehitustiimile, ei pruugi meeldida arendusjuhile. Bonavas püütakse tavaliselt siiski leida kliendi huve silmas pidades ühine lahendus, mis ka edasiseks hindamiseks ja analüüsiks standardlahenduse või joonisena tallele pannakse ning mida järgnevates projektides edasi lihvitakse.

Koostöö arendab ja tagab efektiivsuse

Lisaks öeldule võimaldab oma projekteerimisüksus paindlikumat suhtlust ehitusplatsi meeskonnaga. Projekteerijad saavad enda tööle vahetult tagasisidet ning võimalus platsil näha, kuidas lahendused tegelikult toimivad, on professionaalselt arendav.

„Projektid on mahukad ja muudatusi ning ootamatusi tuleb ikka ette. Majasisese tiimiga on reageerimine neile palju kiirem,“ nendib Taavi Soorm. Ta räägib oma kogemustele tuginedes, et projekteerimise alltöövõtjaid kasutades kipuvad peamised ootamatud kulud tekkima just mõne probleemi ilmnemise korral. „Väiksematel firmadel puudub tihtipeale ressurss kiirelt reageerida, samal ajal kui suuremate partnerite kasutamise kulu on peaaegu võrdne enda tiimi tööl hoidmisega.“

Kuivõrd kulude kokkuhoiu mõttes on ehitusplatsi probleemidele kiire lahenduse leidmine ülioluline, ongi oma projekteerimisüksusel selge eelis. Jäävad ära vaidlused kulude kandmise osas ja kuna kõiki objekte projekteerib ja ehitab lõpuks ühtselt juhitav meeskond, on prioriteete ja ressursse võimalik kiiresti ümber jagada.

Majasisese tiimi puhul leidub veel üks pluss, nimelt see, et inimesed on omavahel juba harjunud koos töötama. Tuntakse ettevõttes kasutatavaid standardlahendusi, protseduure ning mis samuti pole vähetähtis – teineteise iseloome ja eripärasid. Kriitilistes olukordades on omavahel tuttavate ja tihtipeale ka samas ruumis töötavate inimeste vahel probleemist arusaamine ja lahenduse leidmine märksa lihtsam. Nii kulub ka mõne keerulisema probleemi lahendamiseks kordades vähem energiat.

Liitu Bonava tiimiga!

Seoses uute põnevate projektidega ootame Bonavasse mitmeid uusi töötajaid just projekteerimisüksusesse. Soovid täpsemalt teada, mida oma töötajatele pakume?

Vaata lähemalt www.bonava.ee/tuletoole või küsi lisa [email protected] ja telefonil 5649 7987

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785