Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 18. mai 2020

Mis teeb üürimajade ehitamise eriliseks?

Üürimaja on Eesti kinnisvaraturul võrdlemisi uus nähtus, mida huviga oodatakse. Eesti esimeste üürimajade arenduste hulka kuuluvate hoonete ehitamist alustab Bonava Uus-Mustamäel.
Uus-Mustamäele kerkivad üürimajad on Bonava tervikliku elamukvartali teiste kortermajadega võrdväärsed.
Foto: Jake Farra

Üürimaja on Eesti kinnisvaraturul võrdlemisi uus nähtus, mida huviga oodatakse. Skandinaavias ja Saksamaal on spetsiaalselt üürimiseks mõeldud kortermajad laialt levinud, pakkudes lahendust inimestele, kes kinnisvara omada ei soovi, kuid otsivad meeldivat elamispinda pikemaks ajaks. Bonava elamuarenduse projektijuhi Margus Klaose sõnul mõjub üürimajade rajamine Eesti üüriturule positiivselt: “See laiendab üürituru võimalusi ja samas pakub inimestele selgetel tingimustel kvaliteetset eluaset heas asukohas, kus kõik vajalik on juba sisse kolides olemas.”

Olukorras, kus uut kodu sooviva inimese jaoks on kodulaen kättesaamatu või eluperioodiga ebakõlas, pakub terviklikus elukeskkonnas paiknev üürikorter head alternatiivi. Elamuarendaja Bonava ja üürikodude pakkuja Lumi Capitali ühisprojektis valmivad korterid täidavad tänapäevase koduotsija ootusi oma hubasuse, modernsuse ja kena siseviimistlusega. Lisaks on neil üks oluline erinevus võrreldes eraomanike pakutavate üüripindadega – kodu üürija saab pikaajalise lepingu, millele võib kindel olla.

Mille poolest üürimajade ehitamine erineb?

Üks lähenemisviis üürimajade projekteerimisel on see, et sinna kavandatakse keskmisest väiksemad korterid. Bonava seevastu ehitab Uus-Mustamäel üürimaju, mis on samas elamukvartalis valmivate teiste kortermajadega võrdväärsed. Arendusettevõtte jaoks erinevad üürimajad teistest arendustest selle poolest, et projekti tellijaks on üks ettevõte, kes ostab kõik korterid korraga, et neid eraisikuist lõppklientidele välja rentida. „Kuivõrd ostja, antud juhul Lumi Capital, on juba maja projekteerimise faasis olemas, saab ehitaja tavapärasest varasemas staadiumis arvestada näiteks konkreetselt paigaldatava mööbli ja tehnikaga,” selgitab Klaos arendaja vaadet.

Bonava meeskond kasutab hoonete planeerimisel mudelprojekteerimist. Mudelprojekteerimine aitab kaasa tellija ja ehitaja koostööle tehniliste detailide läbirääkimisel juba enne, kui ehitus on alanud. „See tehnoloogia aitab leida parimad lahendused, millest mõlemad osapooled ühtemoodi aru saavad ning välistab hulga võimalikke hilisemaid konflikte,“ kommenteerib Klaos. Lisaks ehitusprotsessile on efektiivsus oluline märksõna ka üürimajade planeeringu lahendustes ning energiatõhususes.

Üürikodude siseviimistluse osas teeb arendusettevõtte sisearhitekt koostööd investori sisearhitektiga – seeläbi saavad ühendatud arendaja kogemus ning kliendi ootused viimistlusdisainist mööbli detailideni. Kui tavapäraselt Bonava kodu ostes saab klient ise sobiva siseviimistluspaketi valida, siis üürimajades on kõik korterid ühesuguse viimistlusega. Materjalide valikul pööratakse erilist tähelepanu nende vastupidavusele, kulumis- ja niiskuskindlusele.

Tänapäevane kodu kõigile kättesaadavaks

Eesti esimeste üürimajade arenduste hulka kuuluvate hoonete ehitusega alustas Bonava mais 2020. Uus-Mustamäe elamukvartalisse Aiandi tänaval kerkib kaks maja, millesse on pikaajalistele üürnikele kavandatud 164 ühe-, kahe- ja kolmetoalist korterit. Elamud valmivad 2021. aastal. Koos üürimajadega plaanitakse Uus- Mustamäele seitsme aasta jooksul ehitada 750 uut korterit, mis tekitab Mustamäe linnaosasse tänapäevase õhkkonnaga elamupiirkonna, kus on kõik mugavused käeulatuses.

Bonava eesmärgiks on õnnelike kodudega tervikliku elukeskkonna loomine, sõltumata sellest, kas inimesed soovivad kodu osta või üürida. Majade vahetus läheduses on pargid viljapuudega, mis loovad kohalikele peredele meeldiva võimaluse nautida looduslähedust linnaruumist lahkumata. Samuti kerkivad piirkonda mänguväljakud, piknikuala, välijõusaal ning trikirada ekstreemspordi huviliste. Läbimõeldud planeeringuga valgusküllased korterid asuvad rahulikus piirkonnas suuremast linnakärast eemal.

Üürimajade arendamisel paneb Bonava rõhku ehitusprotsessi efektiivsusele ja hoonete energiatõhususele, tegemata järeleandmisi valmivate kodude suuruses ja mugavuses. Üürikodusid hakkab vahendama ja haldama professionaalne teenusepakkuja. Selliste elamispindade lisandumine suurendab Tallinna atraktiivsust välismaiste spetsialistide silmis, kes võiksid Eestis töötada. Need ongi põhjused, miks üürimajade püstitamisel on huvitav kaasa lüüa.

Loe Bonava Eesti kohta lähemalt: www.bonava.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785