Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 5. november 2019

Roto R79 katuseaken vastab kõrgendatud nõudmistele

Katuseaknad kuuluvad akende kõrgklassi, sest nende asukoht seab neile kasutaja jaoks kõrgendatud nõudmised nii soojapidavuse, vastupidavuse, kasutusmugavuse ja disaini suhtes. Roto R79 katuseaken kuulub katuseakende koorekihti tänu oma koostekvaliteedile, rikkalikule lisavarustusele ning tipptasemel välimusele.
Roto R79 - kaasaegne disain käib käsikäes optimaalse funktsionaalsusega
Foto: VBH Estonia

Iga aastaga kasvab nende majaomanike arv, kes tahaksid oma katusealustesse rohkem valgust tuua ja nii need elamiskõlblikumaks muuta. See on kaasa toonud katuseakende pakkujate arvu hüppelise kasvu, mistõttu on tarbijal keerulisem pakutavas valikus orienteeruda.

Katuseakna nagu iga teise akna juures ei tohi unustada, et see ei koosne üksnes klaasist, vaid selle konstruktsioonielementideks on raami- ja lengiprofiilid, tihendid ja sulused. Iga kett on nii tugev nagu tema kõige nõrgem lüli, seega tuleb pöörata tähelepanu akna kõikide elementide võrdselt kõrgele kvaliteedile.

Katuseaken asub enamus konstruktsioonist väljaspool katuse soojustust, mistõttu on oluline, et kogu konstruktsioon on korralikult soojustatud. Suurim soojuskadu esineb kogu akna ümbruses - akna- ja katusekonstruktsiooni kokkupuutekohtades. Seetõttu on akna kõige tähtsamaks soojusparameetri näitajaks Uw-väärtus, mis hõlmab lisaks klaasi Ug-väärtusele ka kogu akna konstruktsiooni soojapidavust.

Katuseakende soojapidavuse puhul ei ole kasu ka kõige kallimast klaaspaketist ja raamist, kui aknal puudub väline soojustusplokk, kusjuures hinnaerinevus ilma soojusplokita katuseaknast on vaid 30 eurot.

Soojustamine algab paigaldusest

Katuseakna paigalduse juures tuleb tähelepanu pöörata kvaliteetsele palede küljeosade soojustamisele. Katuseakende paigaldajad puutuvad korduvalt kokku olukorraga, kus mõõdetakse ära sarikate puhas vahe, st ilma varuta, ning mille vahele tellitakse täpse mõõduga katuseaken. „See ei ole õige lähenemine katuseakna paigaldamisel. Meie soovitus on jätta minimaalselt 30 mm kummastki küljest/ümber katuseakna konstruktsiooni ruumi soojustuse paigaldamiseks, et vältida külmasillaohtu katuseakna ning katusekonstruktsiooni vahel. Lisaruum on ka oluline katuseakna korrigeerimiseks paigalduse käigus, kui sarikad ei paikne päris sirgelt,“ annab nõu VBH Estonia katuseaknaüksuse tootejuht Tarmo Väli.

„Näiteks selle vältimiseks on Saksa firma Roto spetsiaalselt välja töötanud aknale tehase poolt eelpaigaldatud soojustusploki, mis katab kogu lengiosa täielikult väljastpoolt. Ainsa tootjana on Roto kõik oma katuseakende standardlahendused varustanud välise soojustusplokiga, mis kindlustavad nii hea soojapidavuse kui ka mugava paigaldamise. Välise soojustusplokiga aknad elimineerivad ohtlikud külmasillad katuseakna ja katusekonstruktsiooni vahel.“

Akna kasutamise käigus võib aken oma õhukindlust kaotada. Seetõttu tuleb valida katuseaken, mis võimaldab hilisemat paigaldusjärgset reguleerimist ja hooldust.

Mida katuseakna valikul silmas pidada?

Investeering katuseakendesse on küllaltki suur. Seega tasub juba enne akende soetamist aegsasti pöörata tähelepanu järgmistele punktidele:

- aknakonstruktsiooni koostekvaliteet ja välise soojustusploki olemasolu

- võimalikult väike vahe klaaspaketi ja kogu katuseakna soojusjuhtivusväärtuse vahel

- klaaspaketi kvaliteet sh ka täitegaasi omadused

- korrektne paigaldus

- kasutusmugavus

- garantii

- disain

Täielikult komplekteeritud ja 100% paigaldusvalmis Roto R79 katuseaken
Foto: VBH Estonia

Roto R79 – peaaegu täiuslik lahendus

Roto uus katuseaknamudel R79 täidab kõik nõuded, mida üks korralik katuseaken peab omama. Lisaks pakub Roto kingitusena sinna juurde kaasa oma positiivseid kiikse.

R79 aken on komplekteerituselt praktiliselt täiuslik - aknal on kolmekordne klaaspakett ning kõik, mis annab juba tehases liini peal aknale eelpaigaldada, on juba tehtud. Nii on näiteks paigaldatud väline, kogu lengi õuepoolset perimeetrit kattev soojustusplokk, mida teised tootjad sellisel kujul ei paku. Minimaalse profiilipaksuse juures tagab see maksimaalse soojustatuse. Paigas on nii montaažinurgad kui ka sisemise aurutõkkega ühendamise liin. Selline komplektsus välistab akna paigaldamise ettevalmistamisel kõikvõimalikud kokkupanekuvead.

Tarmo Väli, VBH Estonia katuseaknaüksuse tootejuht
Suurim pluss on sellise akna paigalduse juures ajavõit – pakendis on täiesti paigaldusvalmis katuseaken! Muuseas, seesama argument kehtib kõikidele Roto tehasest väljasaadetavate soojustusplokkidega katuseakende kohta, mitte ainult R79 jaoks.

Kindlasti tuleb ära märkida, et akna katteplekkide kinnitamiseks akna raamile puuduvad välised kinnituskruvid. Kruvide asemel kasutatakse kõikidel Roto katuseakendel nn klikk-kiirkinnitust.

Vaata ROTO Q katuseakna paigaldust allolevast videost:

Kvaliteeti tunned disainist

Katuseakende disainil on samuti oluline sõna öelda. Kui tavalisi aknaraame on hõlbus varjata näiteks kardinatega, siis katuseaknal selline võimalus puudub. Lisaks tõmbab katuseaken tänu oma erilisusele märgatavalt rohkem tähelepanu kui tavaline aken. Roto R79 katuseaken uudistavaid pilke häbenema ei pea, nii välimuselt kui koostekvaliteedilt on vaieldamatult tegu katuseakende tippklassiga.

Aknadisain hõlmab enda alla ka funktsionaalsust. R79 akna pöörlemistelg on tõstetud akna 3/4 kõrgusele, mis tagab läbi avatud akna parema vaate. Lisaks pakub see suurt kasutusmugavust, sest akent on võimalik täielikult avada sõltumata kasutaja pikkusest. Avanemismehhanismis kasutatud gaasiamortisaatorid võimaldavad akent kergesti avada ja hooldada. Roto R79 profiilivalikus on kaks materjali: naturaalne lakitud puitprofiil ja valge plastprofiil.

Roto katuseakende maaletooja: VBH Estonia

Vaata ka: vbh.ee ja vbh24.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785