Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 4. november 2019

Rootsi ehitussektoris kohustusliku ID-kaardi uuendamine nüüd ka Tallinnas

Rootsi ehitussektoris kohustuslik ID06 kaart kaotab kehtivuse 21.01.2020. Uute kaartide tellimine ja ettevõtete registreerimine on nüüd saadaval Tallinnas.

Nüüd on võimalik Rootsi ehitussektoris vajalikku ID06 süsteemis registreerimist ja kaardi uuendamist ning manuaalset isikutuvastust teha ka Tallinnas. Eesti ettevõte 1Office on saanud ID06 ametlikuks partneriks ning tänu sellele pakuvad nad kõiki ID06-ga seotud toiminguid mugavalt Tallinna kesklinnas. ID06 1.0 kaart kaotab kehtivuse 21. jaanuaril 2020, mis tähendab, et pärast seda kuupäeva uuendamata ID06 kaartidega enam ehitusobjektile ei pääse.

Mis on ID06 kaart?

ID06 on alates 2016. aastast kasutusele võetud elektrooniline isikute registreerimise süsteem Rootsi ehitusobjektidel. Süsteemi eesmärgiks on luua ohutum töökeskkond ning takistada illegaalse tööjõu kasutamist. ID06 aitab pidada elektroonilist järelvalvet kõikide ehitusobjektil viibivate isikute üle.

See tähendab, et kõik ehitusobjektil viibivad isikud (lisaks töötajatele ka ettevõtte esindajad, praktikandid, õpilased jne) registreeritakse ID06 süsteemis ning neile väljastatakse objektil viibimise ajaks personaalne ID06 kaart. Ehitusobjekti kõik läbipääsupunktid peavad olema tööandja poolt kaardilugejatega varustatud ning nii salvestatakse kõikide isikute objektidele sisenemine, väljumine ning viibimise kestus. Samuti on tööandja vastutada, et kõikidel töötajatel oleks kehtiv ID06 kaart olemas. Töötaja kohustuseks on aga kaarti alati ehitusobjektil kaasas kanda ning enda liikumisi salvestada.

Kellele ID06 kaart kohustuslik on?

Nagu mainitud, on ID06 süsteem kohustuslik kõikidele Rootsis ehitussektoris tegutsevatele ettevõtetele. See on vajalik nii lühiajaliste kui ka pikemate projektide puhul ning nii kohalikele kui ka välismaistele ettevõtetele.

Rootsi maksuametil on õigus igal hetkel ehitusobjektile siseneda ning kaartide olemasolu kontrollida. Isiku ilma ID06 kaardita ehitusobjektil viibimine toob sellisel juhu tööandjale kaasa trahvid.

Mis on ID06 2.0?

Alates 21. jaanuarist 2020 kaotavad aga kehtivuse kõik varasemalt välja antud ID06 kaardid. Selleks, et töötaja pääseks objektile ka pärast seda kuupäeva, tuleb nii ettevõttel kui ka selle töötajatel kaarti uuendada ning üle minna turvalisemale ID06 2.0 kaardile. Kui ID06 kaardid pole 21. jaanuariks uuendatud, on ehitusobjektile minek rangelt keelatud.

NB! ID06 2.0 tulekuga on lisaks uute kaartide tellimisele vajalik ka ettevõte uuesti süsteemis registreerida.

Kuidas ID06 2.0 kaardile üle minna?

Olenemata sellest, kas vanem versioon ID06 kaardist on juba olemas või mitte, tuleb kõikidel üle minna uuele süsteemile ning selles on oluliseks osaks isikutuvastus. Rootsi pangatunnuste (BankID) puudumisel (välisriikide isikud) tuleb isikutuvastus läbi viia manuaalselt, mida saavad läbi viia ainult akrediteeritud ID06 partnerid spetsiaalse skänneri abil. Just manuaalne isikutuvastus on olnud probleemiks paljudele ettevõtetele, kuna see eeldab personaalset kohalolu ning tähendab seega, et lisaks ise Rootsi kohaleminemisele tuleb ka kõik enda töötajad spetsiaalselt Rootsi tuua.

Nüüd aga pakub 1Office harukordset võimalust teha kogu protsess läbi Tallinna kesklinnas (aadressil Narva mnt 5). Meie spetsialistid aitavad ettevõtte registreerimisega ID06 elektroonilises süsteemis ning viivad läbi nii esindajate kui ka töötajate manuaalse isikutuvastamise.

Milline on ID06 süsteemis registreerimise ja kaartide tellimise protsess?

Esimeseks sammuks on tööandja (ettevõtte) registreerimine ID06 elektroonilises süsteemis, sest ainult süsteemis registreeritud tööandja saab enda töötajatele uusi kaarte tellida. Ettevõtete registreerimiseks ID06 süsteemis tuleb tööandja esindajad tuvastada manuaalse isikutuvastamisega.

Pärast ettevõtte ID06 õnnestunud registreerimist juhendame, kuidas ID06 keskonnas kasutajaid ja õigusi hallata ning kuidas töötajatele ID06 kaardid tellida.

Töötajatele saab uue kaardi tellida tööandja, kuid isikutuvastamine peab toimuma manuaalselt skänneriga. Selleks broneerime töötajatele eraldi ajad. Kohtumisel skäneeritakse töötaja(te) isikut tõendav dokument ning viiakse läbi kinnitamise protsess ID06 portaalis.

Seejärel postitab tööandja poolt valitud kaarditootja ID06 kaardi kokkulepitud aadressile. Pärast kaardi kättesaamist on töötajal õigus objektile minna.

NB! Ettevõtte registreerimise ning manuaalse isikutuvastuse teenus on saadaval ka 1Office'i Riia ja Helsingi kontoris!

Pakkumine ID06 2.0 süsteemile üleminekuks

Ettevõtte registreerimine ID06 süsteemis sh. esindajate manuaalne isikutuvastamine ja süsteemi kasutamise juhendamine maksab 1Office'i Tallinna kontoris kõigest 4900 SEK (450€) ning ühe töötaja manuaalne isikutuvastamine 490 SEK (45€).

Lisaks pakutakse kõikidele, kes ostavad ettevõtte registreerimise teenuse 2019. aasta jooksul, võimalust tulla tasuta 1-tunnisele personaalsele konsultatsioonile (teemadeks maksunõustamine, raamatupidamine või palgaarvestuse praktika).

Loe lähemalt ja telli

Võta meiega ühendust [email protected] või helista 664 5402

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785