12. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milliseid vigu vältida hööveldatud puitpinna viimistlemisel välitingimustes?

Foto: VOH!
Siledaks hööveldatud naturaalse puitfassaadiga hooned on ikka Eesti inimesele meelepärased olnud. Ent sellise pinna viimistlemine pole päris sama, kui kareda saetud pinna puhul. Kuidas viimistleda välitingimustes olevat hööveldatud puidust fassaadi nii, et tulemus jääks kauakestev, räägib VOH! värvi- ja krohvikeskuse müügijuht Urvel Laev.

Mis on esimene samm hööveldatud puitfassaadi viimistlemise juures? Esmalt tuleks välja valida materjalid ja värvigamma. Kuna nii eramute kui ka suvilate välisilme ja puitlaudise toon on enamasti projektiga paika pandud, siis seda vastavalt tujule omavoliliselt muuta ei tohi. Uute hoonete puhul on küll märgata teatud värvitrende, näiteks eelistatakse mõnel aastal rohkem kollast, teisel samblarohelist tooni. Seega tuleks värviküsimus lahendada vastavalt etteantud projektile.

Milliseid töövahendeid kasutada? Puitfassaadi pinnakattetooteid soovitatakse üldjuhul ikka alati niiöelda sisse harjata. Ehk värvi võib kanda peale rulli või pihustiga, kuid seejärel tuleks pinnad üle käia ka pintsliga, mis surub ehk harjab kaitsevahendid paremini puidupinna sisse.

Kuidas suurendada sileda pinna nakkevõimet? Siledal pinnal puudub tõesti hea nakkevõime katvatele värvidele ning seetõttu on täiesti uue, immutamata hööveldatud puitmaterjali puhul esimene soovitus puit karestada. Kuna see on aga väga aeganõudev tegevus, on lihtsam hoopis esmalt immutada puit kõigist neljast küljest Teknose Woodex Base lahusti baasil puidukaitsevahendiga (pärast immutamist lasta puidul enne vesialuselise värviga värvimist 3-4 päeva kuivada) või vesialuselise Woodex Aqua Base’iga (ülevärvitav juba järgmisel päeval). Materjali kulu on olenevalt puidu imavusest ca 10/m2/L. Edasi tuleks kruntida laua kolm külge vesialuselise ja linaõli sisaldava Teknose Nordica Primer kruntvärviga, mille kulu on samuti ca 10/m2/L. See toode tagab hea nakke sileda pinna ja pinnakatte vahel. Heledate toonide puhul tasub toonida krunt juba sama tooni, mis tuleb ka pinnavärvi tooniks. Kui immutiks on kasutatud Woodex Aqua Base’i, siis on soovitatav seda ca 5-10% kruntvärvi sisse segada.

Millist värvi hööveldatud pinna puhul kasutada ja miks? Pealmiseks pinnakihiks tuleks kasutada vesialuselist suure akrülaadisisaldusega värvi Akrylin. Kui on soov saada kärtsumat-tumedamat tooni, peaks kindlasti krunt olema all toonimata valge ja peale tuleb kanda kaks kihti pinnavärvi. Akrylin on tugev, poolmatt ja elastne värv, mis tagab puidule väga hea kaitse UV ja ilmastiku eest ning tänu oma elastsusele ei pragune puidu „mängimisel“.

Kas viimistletud fassaad vajab ka hooldust? Üldjuhul ei ole puitfassaadide puhul vaja kasutada järelhooldust, vaid oluline on algul kõik õigesti teha. Kestvus sõltub väga palju hoone asukohast, värvi toonist, puidu kvaliteedist jne. Kirka tooni puhul ja tugevat päiksesepaistet saav sein võib märgatavalt kiiremalt oma sära kaotada, kui samades oludes tunduvalt tuhmim toon. Samas, kui hoone asub keset paksu metsa või järve-soo ääres, kus on palju niiskust, puutolmu vms, võib määrdumine kiirelt tekkida ning lisanduvad ka hallituse ohud, mida saab vältida spetsiaalsete vahenditega.

Kui fassaad näeb siiski inetu ja määrdunud välja? Kui puitlaudis siiski vajab uuendamist, siis varem hööveldatud ja viimistletud puitfassaadide välisilme värskendamine toimub sarnaselt nagu uue voodrilaua puhul, ainult kõigepealt tuleb eemaldada vana ja lahtine värv mehaaniliselt. Seejärel tuleks ette võtta kogu fassaadi pinna pesemine Rensa Facade pesuainega ning haljaks jäävad puitpinnad immutada Woodex Base või Woodex Aqua Base’iga. Edasi tuleb tegutseda nii nagu eelpool räägitud.

Antud lahendused on välja töötatud Soome tootja Teknose poolt ja loodud kestma põhjamaises kliimas.

Pintsel värviseks ja meie poes kohtume!

Voh-tiim www.vohvarv.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785