Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 4. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusettevõtete vastutus kindlustamisel muutus selgemaks

Tihti nõutakse ehitushanke võitnud ehitajalt ehitustöödega seotud vastutuskindlustuslepingu sõlmimist. Kuid sageli on probleemiks see, et vastuskindlustuse kaitse nõuded hankes on sõnastatud eirates tegelikke vastutuskindlustuse põhimõtteid. See paneb nii hankes osalejad kui kindlustusandjad olukorda, kus hanke korraldaja soove ei ole iga kord võimalik järgida. Uuenenud ehitusseadustiku valguses on ehitaja vastutusega seonduv muutunud aga tunduvalt selgemaks ja arusaadavamaks, kirjutab PZU vastutuskindlustuse tootejuht Argo Argel.

11. detsembril toimub veebiseminar Ehitusega seotud riskide kindlustamine

Seminari teemad:

Ehitusriskide ja vastutuskindlustuse olemus ning nende eristamine;

Enamlevinud kindlustuse mõisted ja nende sisustamine;

Riskide eristamine kahjude näitel;

Kindlustusega seotud probleemid ehitushangetes.

Veebiseminari viivad läbi PZU vastutuskindlustuse riskijuht Argo Argel ja PZU ehitusriskide kindlustuse riskijuht Priit Levertand.

Pane ennast kirja SIIN.

Mida peaks vastutuskindlustusest teadma?

Vastutuskindlustuse olemasolul hüvitatakse kindlustustatud (juriidilise) isiku eest kahju, mille ta on tekitanud oma tegevusega kolmandale isikule. Kuid vastutuskindlustusel on üks oluline eripära, millega peaks arvestama: nimelt ei ole kindlustuslepingu sõlmimisel kunagi teada, kellele kindlustusvõtja võib kahju tekitada. Mis aga tähendab, et lepingusse ei saa nimeliselt märkida soodustatud isikut. Kui soodustatud isik oleks märgitud, ei oleks tegu enam vastutuskindlustuse, vaid lepinguga, mis annaks nõudeõiguse isikule, kes ei pruugi olla tegelikuks kahju kannatajaks. Kindlustushuvist lähtudes ei ole sellise kokkuleppe sõlmimine põhjendatud ning ehitushanke korraldaja ei saa sellist lepet vastutuskindlustuse nime all ka nõuda.

Ehitushanke korraldaja ei tohiks enam nõuda hankes ka nn ristvastutuse kaitset. Ehitusseadustikus sisalduvate kohustuste rikkumisel on nüüd võimalik sõltumata ristvastutuse kaitsest esitada kahjunõue ka isikutel, kellel puudub lepinguline suhe oma kohustusi rikkunud ehitusettevõtjaga. Selleks on näiteks ehitusobjektil viibivad muud ettevõtted ja nende töötajad. Samuti on tööde tellija õigusvastase kahju osas samas positsioonis kui potentsiaalselt kahjustatud kolmandad isikud. Kõikide nõuet esitama õigustatud isikute õigused on täpselt samad ja allutatud samadele reeglitele.

Kuidas laieneb vastutuskindlustus alltöövõtjatele?

Juhul, kui ettevõtja kasutab oma kohustuste täitmisel teist juriidilist isikut, näiteks alltöövõtjat, siis seaduse kohaselt vastutab ettevõtja selle isiku poolt tekitatud õigusvastase kahju eest nagu enda poolt tekitatud kahju eest. Seetõttu laieneb vastutuskindlustuse kaitse ka alltöövõtjate kui majandustegevuses kasutatud isikute poolt tekitatud kahjude suhtes. Kuid seda loomulikult eeldusel, et kahju tekitati kindlustatud tegevuse raames.

Kui kindlustusvõtjaks on peatöövõtjast ehitaja, siis tema kindlustushuvi on seotud eelkõige tema enda riskidega kindlustamisega, mitte alltöövõtja kindlustushuviga. Ehitushangete vastutuskindlustuse osas võiks edaspidi sellega arvestada ja loobuda nõudest, et kõik alltöövõtjad peavad olema kindlustatud isikud.

Ülalmainitud on peamised probleemid, mille vastu ehitushangetes enamasti eksitakse.

Kuigi vanad harjumused ja tõekspidamised on ehitushangete koostamisel sisse juurdunud, tuleks pingutada nende muutmiseks ja kooskõlla viimiseks seaduse ning hea kindlustustavaga. Kindlasti on kindlustusseltsid ja kindlustusmaaklerid valmis nõustama hanke korraldajaid ja hangetes osalejaid ehitushangete kindlustuse osa puudutava sõnastuse suhtes.  

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785