8. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Illusioon pädevast ehitajast

Foto: Advokaadibüroo Naur&Pärn
1.juulist 2015.a kehtetuks tunnistatud ehitusseaduse järgi võis ehitusettevõtjana tegeleda iga füüsiline ja juriidiline isik, kes oli kantud majandustegevuse registrisse (MTR). MTR-i registreerimiseks oli vajalik teatada vastutava spetsialisti nime. Nimi „vastutav spetsialist“ oli üldjuhul enamuses eksitav, kuna tegelikult ei vastutanud ta millegi eest.

Enamus ehitusettevõtteid kasutas vastutava spetsialistina isikut, kellel oli kõrgem ehitusalane haridus, kes selles ettevõttes ei töötanud ja kes oli ühel ajal vastutavaks spetsialistiks mitmes ehitusettevõttes.  

Samas ehitustöid tegi isik, kellel ei pruukinud olla ei ehitusalast haridust ega -kogemusi. Selline olukord lõi illusiooni ja võlts usalduse, et kõik MTR-s registreeritud ehitusettevõtjad on ka tegelikult pädevad ehitusalal.

Illusioon kestab kuni 2018.aastani

Nimelt peab alates 30.juunist 2018.a kõikidel ehitusalal tegutsevatel pädevatel isikutel olema peale hariduse ja töökogemuse ka ehitusinseneri või ehitusjuhi kutse, mis tähendab, et nad peavad läbima atesteerimise ja saama kutsetunnistuse. Enam TTÜ diplomist ei piisa. Isik, kellel on vastav kvalifikatsioon (haridus, töökogemus, kutsetunnistus) võib olla mitte rohkem kui kolme ehitusettevõtte pädev isik. Sellega piirati võimalust olla piiramatu arvu ehitusettevõtete pädev isik vastutamata tegelikult mitte millegi eest. Lootus on, et rangem pädevuse nõue puhastab ehitusturgu, kus teatavasti tegutseb ka isikuid, kes ei oska ehitusprojekti lugeda.

Autor: Indrek Naur Advokaadibüroo Naur & Pärn vandeadvokaat

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785