Autor: Sulev Senkel • 29. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärast kaklust rusikatega ei vehita

Rahandusministeeriumi lammutamine
Foto: Andras Kralla
Viimasel ajal on meedias üha enam puhutud suureks Rahandusministeeriumi hoone lammutamist ning rahvakeeles superministeeriumi kompleksi ehitust. Kogu selle mulli juures on jäänud vaikseks hääleks ratsionaalsus.

Rahandusministeeriumi vana hoone lammutamine ja uue, nn superministeeriumi kompleksi ehitus on põhjustanud palju emotsioone. Üks levinud arvamus on, et riik raiskab raha mõtetutte hoonete ehitamisele ja teeb seda valesti: liiga odavalt või siis liiga kallilt.

Kahjuks ei käi aga emotsioonide vahendamisega kaasa samal määral argumentatsiooni.  Ma pole veel näinud võrdlustabelit, kus on välja toodud uue hoone rajamise ja vana lammutamise maksumus, hinnatud võrdlevalt hoonete funktsionaalsust ja esteetikat. Ometi oleks just selline algandmestik see, millest arutelu peaks  algama.

Kui vana on väärtuslik, tuleb seda hinnata ja säilitada. Ehitustehnilisi lahendusi selleks tänapäeval on piisavalt. Samas pole vanast põhjust kümne küünega kinni hoida, kui plaanitav uus on odavam ja kaunim.

Tuleb meelde kunagine Tallinna Tehnikaülikooli esimese ühiselamu renoveerimine, mis õpetas aastaid tagasi, et odavam on ehitada uus kui säilitada vana. Samuti võib märgata kuurortlinnades, et vanad väärtuslikud puumajad on maha lammutatud, ent asemele on kerkinud eelmisega sarnane hoone.

Uut ei saa ehitada ilma millegi vana loobumiseta. Rääkida sellest tuleb aga õigel ajal, õigete inimestega ning leida kompromiss. Rahandusministeeriumi lammutamisel ja uue ühendministeeriumi hoone rajamisel on arutelu õige aeg kahjuks mööda lastud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785