19 veebruar 2015

Trink: Positiivsed on koostööle suunatud lahendused

Foto: Andras Kralla

Ehitusturg Balti riikides käesoleval aastal ei kasva ja on olnud väikeses languses mitu kvartalit järjest. Enim mõjutab ehitusturu olukorda käesoleval aastal ELi vahenditest kaasfinantseeritavate riigihangete vähesus, samuti nõrk majanduskasv Baltikumis ja suhteliselt madal investeerimiskindlus, rääkis Andres Trink.

Kuidas hindade praegust seisu ehitussektoris laiemalt Eestis ja lähiturgudel?

Teatud ehitusvaldkondades, näiteks elektriehituses, aga ka elamuehituses ehitusmahud tervikuna ei lange ja turuolukord on stabiilne. Ehitusturu nõrk hetkeseis on kaasa toonud tiheda hinnakonkurentsi, kus nii ehitajad kui tellijad võtavad suuremaid riske.

Positiivne on see, et tellijad on ehitushangete läbiviimisel tasapisi hakanud otsima rohkem tellija-projekteerija-ehitaja koostööle suunatud lahendusi, kus loeb ehitusettevõtte kogemus ja professionaalsus ning mis pikemas perspektiivis annaksid optimaalsema lõpptulemuse, näiteks nn allianss-hanked, mudelprojekteerimine. Loodetavasti juurdub üha enam arusaam, et vilets projekt, madalaim hind ja kõigi riskide panemine ehitusettevõttele ei taga tellija ootustele vastavat tulemust.

Samuti on positiivne maksuameti suurem huvi maksudest kõrvalehoidjate väljaselgitamisel, aga ka tõhusam järelevalve tööohutusnõuete üle, mis tagab lõpptulemusena ausama konkurentsi ehitusturul.

 

 

Positiivne on see, et tellijad on ehitushangete läbiviimisel tasapisi hakanud otsima rohkem tellija-projekteerija-ehitaja koostööle suunatud lahendusi.Merko AS juhatuse esimees Andres Trink

Mida praeguses olukorras ehitusettevõtjad peaksid ise tegema, et sektorit tõusule vedada?

Olukorras, kus tellimusi on vähem, peavad ehitusettevõtte kiiresti kohanema – vaatama üle kulud, loobuma kahjumlikust tegevusest, ümber spetsialiseeruma. Ehitusettevõtted on eelkõige teenusepakkujad, kes sõltuvad majanduse üldisest käekäigust.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785