Autor: Tõnu Toompark • 18. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: Laenukäibe kasv viib eluasemelaenude jäägi suurenemisele

Kõikide aegade madalaim uute eluasemelaenu intressimäär on jätkuvalt kasvatamas eluasemelaenude käivet. Laenukäibe kasv on tõususuunda pööranud ka eluasemelaenude jäägi.

Eesti Panga andmetel väljastati 2014 III kvartalis eluasemelaenusid 226 miljoni euro väärtuses. Seega on laenukäive aastatagusest 18% kõrgemal.

Eluasemelaenude käive on kasvanud isegi vaatamata asjaolule, et aastataguse ajaga võrreldes on elamispindade tehingutest valdavat osa moodustav korteritehingute arv languses. 2014 II ja III kvartalis vähenes Eesti suurimas ja kõige kallima ehk suurima käibe osakaaluga korterituru piirkonnas ehk Tallinnas korteritehingute arv vähenenud vastavalt 11 ja 9 protsenti.

Kasvav laenukäive on kiirenevas tempos asunud kasvatama eluasemelaenude jääki. 2014 III kvartali lõpuks oli eluasemelaenude jääk 6003 miljonit eurot, mis on aastatagusest 2,5% kõrgemal. See on viimase viie aasta kõige kiirem laenujäägi juurdekasv jäädes siiski kümnetes kordades maha 2003.-2006. aasta laenukäibe suurenemisest, mil inimeste laenukoormus suurenes mitme aasta vältel aastataguse ajaga võrreldes üle 50 protsendi.

Eluasemelaenude jääk ja käive kvartalite lõikes, mln €

 

                                                   REGISTREERU JUBA TÄNA

                                                             

                                                              LISAINFO SIIT

Ehitusuudised.ee toetajad:
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785