Autor: Tõnu Toompark • 14. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: Müügipakkumiste arvu kasv viib hinnakorrektuurini

Elamispindade pakkumine on tempokalt tõusmas. Kogu Eesti korteripakkumiste arv on aastataguse ajaga võrreldes kasvanud 22% ja portaalis KV.EE oli septembris pakkumisel 18 002 korterit.

Tallinnas pakuti samal ajal müügiks 8817 korterit. Tallinna pakkumine kerkis aastataguse ajaga võrreldes 44%

Osalt on sellise pakkumise suurenemise taga tehingutenappuses vaevlevate maaklerite sisestatud mitmekordsed kuulutused, mis pakkumist näiliselt suurendavad. Siiski võime kindlalt väita, et reaalseid müügiobjekte on täna märksa rohkem kui aasta varem.

Pakkumiste suurenemine tehingute arvu langemise kontekstis ei ole positiivne uudis korterite hindadele. Kui pakkumine suureneb ja nõudlus ehk tehingute arv väheneb, siis paratamatult hakkab see mõjutama korterite hindu.

See siiski ei tähenda, et peaksime ootama 2008. aastaga analoogset negatiivset rallit, kus tehingute hinnad kukkusid mitukümmend protsenti. Ostujõud on eelkõige madala intressimäära toel päris heal tasemel ja seetõttu võib oodata pigem tagasihoidlikku hinnakorrektuuri.

KV.EE müügipakkumiste arv (vasak telg) ja keskmine hind €/m2, (parem telg): Eesti

KV.EE üüripakkumiste arv (vasak telg) ja keskmine pakkumishind €/m2, (parem telg): Eesti

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785