Autor: Tõnu Toompark • 18. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: Eesti elamispindade käive on 23% netopalkade summast

Eesti inimeste netopalkade summa kasvab jõudsalt ja läheneb ohtliku kiirusega. Nominaalselt 2008. a. tipule lähedaloleva palkade kogusumma ostujõud on täna muidugi inflatsiooni tõttu oluliselt madalamal, kui viis aastat tagasi.

Alates 2009. a. põhjast on jõudsalt kasvanud ka elamispindade käive. 2013. a. elamispindade käive (ehk korterite kui eluruumide ja eluhoonetega hoonestatud maatehingute käive) oli maa-ameti andmetel kokku 267 miljonit eurot.

Elamispindade käive palkade kogusummast on protsentuaalsena püsinud viimaste aastate kestel vägagi stabiilselt 20-30% vahemikus. Käesoleva aasta esimese kvartali elamispindade käive moodustas palgasummast 23%.

Hinnata võib, et 20-30% on turvaline vahemik, mis viitab, et elamispindade turg on nii ostjate kui müüjate jaoks piisavalt likviidne.

Suurem elamispindade käive viitaks ohule, et inimesed on võtmas omale liiga suuri kohustusi. Madalam käive seevastu viitaks kinnisvaraturu madalale likviidusele.

Tänane aktiivne kinnisvaraturg ja kasvavad elamispindade hinnad annavad alust oodata, et elamispindade tehingute käive on lähema poole aasta jooksul netopalkade suhtes kasvamas.

Netopalkade summa ja elamispindade käive (vasak telg, mln €) ning nende osakaal (parem telg, %)

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785