Autor: Tõnu Toompark • 18. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: kinnisvaralaenude jääk näitas üle aastate kasvu

Kinnisvaraärisse antud laenude jääk kasvas kuni 2009. a. keskpaigani, mil oli kinnisvarahindade madalpunkt. 2009. a. III kvartali lõpuks oli kinnisvaralaenude jääk 2,71 miljardit eurot.

Sellest ajast alates hakkas kinnisvaralaenude jääk järjest vähenema jõudes 2012 I kvartali lõpuks 2,41 miljardi euroni. Aasta teises kvartalis kinnisvaralaenude jääk üle aastate napilt tõusis ja oli 3 miljoni euro võrra eelmisest kvartalis kõrgemal.

Ettevõtetele väljastatud kinnisvaralaenude käive on väga hüplik isegi kvartalite lõikes. 2012 esimesel poolaastal on kinnisvarasektorisse antud laene 217 miljoni euro väärtuses.

Vaatamata aktiivsele elamispindade turule ja defitsiidile uute elamispindade sektoris võime näha, et elamispindade arendusprojektide laenude jääk on endiselt kahanemas. Seejuures on elamispindade arendusprojektide laenude käive tänavusel aastal oluliselt madalamal 2009. aastast, mida täielikuks seisakuks peeti.

Mittefinantsettevõtetele antud laenude jääk majandussektorite lõikes (miljon eurot)

Mittefinantsettevõtetele antud laenude käive majandussektorite lõikes (miljon eurot)

Mittefinantsettevõtetele antud laenude jääk eesmärgi lõikes (miljon eurot)

Mittefinantsettevõtetele antud laenude käive eesmärgi lõikes (miljon eurot)

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785