Autor: Andree Raid • 8. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raid & Ko: Korteritehingute raskuskese kandub „mägedele“

Tallinna korteriturul tehakse tehinguid aktiivselt. Vähene uute korterite pakkumine lükkab turu tehingute raskuskeskme vanemate korterite suunas. Kahe-kolme kvartali pärast näeme vägagi tõenäoliselt, kus Tallinna „mägede“ keskmised tehinguhinnad ronivad üle maagilise 1000 €/m² piiri.

 

Käesoleva aasta esimene pool näitas, et kinnisvaraturg võib aktiivne olla ka segastes majandustingimustes. Aasta esimese poole 3300 korteritehingut, mis Tallinnas tehti, on suurem number, kui viimasel kolmel aastal. 2011. aasta esimeses pooles toimus Tallinnas näiteks 2500 korteritehingut, mis näitab, et tänavune kasv on olnud erakordne.

Kõik märgid lubavad, et tehingute arvul ei ole põhjust langeda. Neist märkides vast kõige tähtsam on eluasemelaenu intressimäär, mis kuust-kuusse lööb uusi rekordeid. Juunikuine eluasemelaenu intressimäär langes juba 2,9 protsendi peale. Sedavõrd madala hinnaga ei ole uusi laene Eestis veel kunagi varem väljastatud.

Soodne intressimäär ja pankade kasvav tahe uusi laene väljastada hoiavad käesoleval aastal edaspidigi korteriturgu aktiivsena. See tähendab jätkuvat survet tehingute arvu kasvamiseks. Eelkõige võib tehinguid oodata odavamalt, kuid see-eest laiemalt vanemate korterite turult, mis siiani on paljuski teenimatult uute korterite kallima turu varju jäänud.

Linnaosadest on küll kõrgeima tehingute arvuga Tallinna kesklinn, kuid Lasnamäe, Mustamäe ja Haaberti ehk „Mäed“, kus asuvad valdavalt tüüpilised paneelelamute korterid, moodustavad Tallinna korteritehingutest stabiilselt 40-50%.

Kui nüüd uute korterite turg vähenenud valikuvõimaluse tõttu pisut taandub, kandub tehingute raskuskese vanemate korterite turule. Raske oleks eitada, et varsti näeme selles sektoris survet hindade kasvuks. Nii on üsna usutav, et aasta viimases kvartalis või hiljemalt järgmise aasta esimeses kvartalis näeme me, kus mainitud „mägede“ keskmine tehinguhind ületab 1000 €/m² piiri.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785