Autor: Tõnu Toompark • 9. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viimsis on pakkumisel 120 uut korterit

Eesti elamispindade turg on üsnagi aktiivne. Sama kehtib Viimsi valla kohta, kus elamispindade turg toimib ja hinnaprognoosid on ostjaid soosivad. Viimsis pakkumisel olevate uute korterite arv kuivab vaikselt kokku. Viimane Viimsi uus korteriprojekt on NCC Elamuarenduse arendatav Tammepõllu tee 23 elamu.

Viimsi vald on Tallinna lähivaldadest üks eelistatumaid piirkondi. Viimsi elamute ja korteriteturu toetavad tegurid on meri, kvaliteetne infrastruktuur, Tallinna ja töökohtade lähedus. Korteritehinguid tehakse Viimsis suuremate tõusude või mõõnadeta igas kvartalis stabiilselt 40-50. See jääb muidugi buumiaegsele 150 tehingule oluliselt alla, kuid tagab siiski elamispindade turu likviidsuse.

Hinnatase on aastaga tõusnud 17%

Viimsi keskmise korteritehingu väärtus on suurusjärgus 75-85 000 eurot, mis ületab näiteks Harjumaa keskmist näitajat. Ruutmeetrihinnale taandatuna on Viimsi uute ja vanade korterite keskmised tehinguhinnad viimase nelja kvartali jooksul olnud 1050 €/m² läheduses.

Siin peab aga arvestama, et üksjagu tehinguid tehakse viimastel aastatel arendatud uuselamute korteritega, kus rõdu kuulub korteriomandi pinna sisse. Seetõttu on reaalne elamispinnale taandatav ruutmeetrihind eeltoodust kõrgem.

Viimsi kui elukoha positiivsed tegurid hakkavad vaikselt taas mõjule pääsema. Viimsi korterite tehinguhinnad liiguvad pigem tõususuunas. 2012. a. II kvartali korteritehingute keskmine hind oli aastatagusest 17% kõrgemal. Võrdlusena võib siin tuua, et Harjumaa korterite tehinguhind tõusis sama ajaga ligi 10 korda vähem ehk vaid 1,9%.

Ostja seisukohast tähendab stabiilne hinnatõus seda, et ostetud vara väärtus tõuseb. Kui peaks tekkima ootamatu vajadus vara müüa, siis ei pea seda kahjumlikult tegema.

Uute korteritega tehakse 4 tehingut kuus

Uusi kortereid on Viimsis pakkuda 120. Uute korteritega tehakse keskmiselt neli tehingut kuus, mis on pigem tagasihoidlik number. Uute korterite elamispinna ruutmeetri keskmine pakkumishind on vaatamata vaiksele-vaiksele kerkimisele püsinud Viimsis alla 1300 euro. Aastatagusest on uute korterite pakkumishind 3% kõrgemal.

Uutest projektidest on viimasena turule tulnud NCC Elamuarenduse arendatav Tammepõllu tee 23. Tegemist on suurema arendusprojekti eelviimase majaga. Tammeõue projekt on tähelepanuväärne seetõttu, et seal on läbimõeldult eraldatud majade hoovid autotranspordist. Samuti on hoonete puidust välisfasaadid esteetiliselt nauditavad ning need on saanud ka kriitikute kiitvaid hinnanguid.

Juba aastaid ei ole Viimsi vallas kehtestatud uusi korterelamute õigust andvaid detailplaneeringuid. See tähendab, et uusi korteriprojekte Viimsisse lähiajal ei lisandu, vaid piirdutakse olemasolevate projektide lõpuni ehitamisega. See tähendab, et Viimsisse kolida soovivate inimese valikuvõimalused ei laiene.

Tänaste majandusarengute jätkudes võib eeldada seniste trendide püsimist. See tähendab eelkõige soodsa asukohaga kinnisvara hinna inflatsioonist pisut kiiremat kasvu. Madalad intressimäärad toetavad kinnisvaratehingute tegemist. Need on tegurid, mis lubavad arvata, et Viimsi elamispindade turg on lähiajal liikumas positiivsetel radadel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785