27. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kevad on jõudnud Eesti kinnisvaraturule

Maa-ameti andmetel on 2012 aasta esimesed kaks kuud on näidanud nii tehingute arvu kui ka keskmise hinna kasvu.

Finantsurgudel on murede lahenemine tänaseks näha ka praktikas. Swedbank on tulemas turule reklaamikampaaniaga toetamaks eluaseme laenude müüki. Sama on  Arco Vara andmetel tegemas ka Sampo Pank. 

Elusasemelaenu reklaamimine on kindel märk tõsiasjast, et raha on ja seda antakse. Alanud aasta väljavaade on positiivsem eelmiste aastate omast, sest Kreeka juba vältimatuna tundunud krahh on asendunud vinduma jääva pikavõitu majanduskriisiga ning enamus finantsturgudel osalejaid on tänaseks sellega juba arvestanud.

Eestiski on näha, kuidas kogu kriisi vältel kasvanud elanike hoiused, kombinatsioonis praeguste madalate intressimääradega võimaldavad inimestel taaskord osta ja renoveerida eluasemeid.  Oleme korduvalt väitnud, et kakskümmend aastat on Eestis möödunud ilma, et meie eluaseme fond uueneks enam kui 1% võrra aastas.

1% aastas tähendab ju kogu eluasemefondi uuenemist 100 aasta jooksul ning sel tasemel oleme olnud vaid korra kogu iseseisvusaja jooksul aastatel 2006-2008.

Eesti lõikes tähendab see kõik, et eelmisel aastal alanud ning aasta teises pooles taas veidi jahenenud kinnisvaraturg jätkab mõõdukat taastumist nii mahtude kui ka hinna osas.  Täiendavalt on paljud pidanud oma ostusoovi edasi lükkama ja leiavad, et rohkem lükata ei kannata. 

Keskmine ruutmeetri hind on kasvanud alates 2009 aasta suves terve kolmandiku, isegi siis kui 2009 ja 2010 olid lähiajaloo suurima tööpuudusega aastad ja kinnisvara ostmine ei olnud kõrgest tööpuudusest tingituna paljudel võimalik. 

Kui meie peamiste kaubanduspartnerite ehk Põhjala, Saksamaa ning Venemaa majanduskeskkond jätkab positiivselt jätkub taastumine ka Eesti kinnisvarasektoris.

Arco Vara on jätkuvalt seisukohal, et kiireid hüppeid mahtude osas me siiski ei näe, sest mööduv kriis on arendajatel ja tarbijatel selgelt meeles ning 0% omafinantseeringuga laenu võtta soovijaid on oluliselt vähemaks jäänud.

Finantsurgude arengud puudutavad meid kõiki kindlasti juba lähitulevikus läbi eluaseme ja esmatarbekaupade. Tingimustes, kus Euroopa Keskpank järjekindlalt rahapakkumist pankadele suurendab tagamaks suurt likviidsust, peavad viimased üha rohkem andma laenu ka erasektorile.  Selline tegevus peaks vältimatult kaasa tooma majanduses pakutava raha hulga ning sellest tuleneva inflatsiooni.

Kaitsmaks endid inflatsiooni vastu tuleb võtta laenu ning soetada varasid, millel reaalne väärtus ja lootus nominaalse väärtuse inflatsiooni edestavast kasvust. Kinnisvara on Arco Vara hinnangul  jätkuvalt üks mõistlik eraisiku vara säilitamise võimalust pakkuv vahend ning pankade suurenev laenupakkumine toetab jätkuvalt nii kinnisvara kui sellega seotud sektoreid.

Autor: Lembit Tampere

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785