Autor: Tõnu Toompark • 8. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: eluasemelaenude turgu pärsib nõrk nõudlus

Uusi eluasemelaenu võtjaid rõõmustab jätkuvalt soodsana püsiv intressimäär. Eluasemelaenude intressimäär ei ole end lasknud segada ka vahepealsest Euribori tõusust, intressimäära tõusu on kompenseerinud langev riskimarginaal.

Soodne intressimäär on 2011. a III kvartalis lõpuks aidanud ülespoole suunata ka uute laenude väljastamist. Uusi eluasemelaene väljastati 2011. a III kvartalis 144 miljoni euro väärtuses ehk 27% aastatagusest rohkem. Tegemist on esimese tõsiseltvõetava tõusuga laenukäibes üle pika aja.

Praegune turg näitab, et pankadel on valmidust laene väljastada enam kui kõll. Laenunumbrite senise tagasihoidlikkuse taga on pigem napp laenunõudlus, mida pärsivad mittetõusvad reaalpalgad ja suur tööpuudus.

Eluasemelaenu intressimäär, Euribor, laenumarginaal, %

Eluasemelaenude jääk ja käive kvartalite lõikes, mln €

Eluaseme- ja eraisikulaenude käibe ja jäägi juurdekasv võrreldes eelmise aasta sama kuuga

Tagasimaksmisel olevate eluasemelaenude keskmine jääk ja eluasemelaenude arv

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785