Autor: Tõnu Toompark • 26. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikelinnad hoiavad elamispindade hinnaindeksit tõusmast

Eesti elamispindade pakkumishindade liikumist kajastav KV.EE indeks jätkab liikumist horisontaalsuunas tahtmata tõusta või langeda. Indeks näitab tänase seisuga 61,3 punkti, mis aastatagusega võrreldes on 1,1% madalamal.

Süüvides indeksi sisusse mõjutavad indeksit oluliselt tõusu suunas eelkõige korterite hinnatõus Tallinnas-Tartus-Pärnus. Indeksi tõusu hoiavad tagasi miinuses olevad muud piirkonnad ja elamute pakkumiste hinnatase, mis on miinuses kõikjal peale Harjumaa.

Väiksemate maakonnakeskuste elamispindade turu hinnatõusu hoiavad siiani tugevalt tagasi majanduskriisi siiani kestvad mõjud – langev reaalpalk, kõrge tööpuudus ja varade vähene atraktiivsus laenuga soetamisel.

Tänases etteennustamatus olukorras on tulevikuprognoose raske teha. Eeldusel, et majanduskriis ei võimendu võime siiski lähimalt 12-lt kuult loota elamispindade hinnalanguse vähenemiselt ning indeksi pöördumist tõusule 3-4 kvartali pärast.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785