Autor: Tõnu Toompark • 31. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaramüüjatel pole euro hinda tõstnud

Täna, kus möödumas kuu aega euro kasutusele võtmisest, tasub teistkordselt heita põhjalikum pilk ja vaadata, kas euro on kinnisvara pakkumises midagi - eelkõige hindu - muutnud või mitte.

Eesti elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on juba aasta püsinud kitsas vahemikus ega ole sarnaselt tehinguhindadele tõusma asunud.

Eilse kuupäeva seisuga näitas KV.EE indeks 61,8 punkti taset, mis on aastatagusest jaanuarikuisest näitajast 3,3% allpool. Poole aastaga on indeks langenud olematud 0,2%.

Heites indeksile pilgu lootuses leida euro mõju pakkumishindadele, me seda siiski ei leia. Kui aasta esimestel päevadel indeks tõepoolest tõusis mõned kümnendkohad, siis viimaste nädalate jooksul on see tõus taandunud tagasi endisele tasemele.

Nii võime endiselt väita, et euro ei ole selles ülilühikeses perioodis kinnisvaraturule ülespoole ümardamistest ja muudest põhjustest tingitud hinnatõusu toonud.

Hinnamuutustest ehk huvitavam on, mis toimub pakkumiste arvuga. On pakkumisi seoses euro saabumisega juurde tulnud, kus inimesed on müügiga oodanud kuni unistatud euro saabumiseni? Või on pakkumisi sootuks vähemaks jäänud?

Eilse 30/01/2011 seisuga oli portaalis KV.EE 18 916 elamispindade pakkumist. Aastatagusega võrreldes on pakkumiste arv 9% võrra kõrgemal, kuid peale sügisest pakkumiste arvu tipphetke on täna pakkumisi siiski pigem vähemaks jäämas.

Siingi ei saa öelda, et oleks täitunud prognoos, mille alusel oodati euro saabumisel pakkumiste arvu plahvatuslikku tõusu.

Tänase kommentaari kokkuvõttena tuleb endiselt tõdeda, et euro ei ole toonud kinnisvaraturule rabistamist ja äkilisi hüppeid ei ühes ega teises suunas. Kui kuu ajaga midagi äkilist toimunud ei ole, siis edaspidised indeksi muutused saavad olema tingitud eelkõige muudest teguritest, mitte aastavahetusel toimunud valuutavääringu muutusest.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785