Alyona Stadnik • 11. aprill 2013
Jaga lugu:

Peterson: oma kodu ehitajale käibemaks 5%

Eesti Ehitusettevõtete Liidu tegevdirektor Indrek Peterson sõnas, et koduehitajal võiks käibemaks olla viis protsenti – nii maksab eratellija maksud, aga kõik tehingud on ametlikud ja võimalik nõuda garantiisid.

„Oleme käibemaksuteemat arutanud laiemalt, see ei puuduta ainult ehitusarmatuuri müüki. Kui ehitatakse eramaja, siis suur osa makseid toimetatakse sularahana, võimalik et ka lepitakse kokku, et hind on käibemaksu võrra odavam,“ kommenteeris Peterson.

Laiem probleem on Petersoni sõnul, kui erasektorist saadud sularaha kasutatakse riigihangetel soodsamat hinda pakkudes, sest sularaha saab kasutada näiteks ümbrikupalga maksmiseks.

„Oleme ka maksuametiga neid asju arutanud, kuidas ehitussektorit puhtamaks saaks. Üks idee on, et kui eraisik tellib koduehitust, siis neile kehtiks madalam käibemaks,“ lausus Peterson. „Näiteks Prantsusmaal on viidud käibemaksuerisus sisse, neil on oma kodu ehitajale käibemaks 5, mitte 20%. Eratellija saab ehituse 5% kallimalt kätte, aga samas on kõiki tehinguid võimalik viia ametlikuks ning nõuda garantiisid. See motiveeriks tellijat ausamalt käituma. Tellijal kaoks huvi tellida ehitust mustalt.“

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee