Autor: Ehitusuudised • 29. märts 2019

Noore Arhitekti preemia pälvisid "Nõrga monumendi" kureerijad

Eesti Arhitektide Liit kuulutas eile Kumus toimunud auhinnatseremoonial 2019. aasta Noore Arhitekti preemia laureaatideks Laura Linsi ja Roland Reemaa ning märkis eraldi ära Tõnis Arjuse väljapaistva töö Tartu linnaarhitektina.
<strong >Laura Linsi ja Roland Reemaa.</strong>
Foto: Raul Mee, fotograaf

Laura Linsi ja Roland Reemaa alustasid koostööd Eesti Kunstiakadeemia üliõpilastena ning tegelevad uurimuslike kunsti- ja arhitektuuriprojektidega. “Nende töö vundamendiks on arhitektuuri- ja ruumiuuringud, kus projektid on sageli kombinatsioon teadusest, kuraatoritööst, makettide ehitamisest ja väikesemõõtmelisest kontseptuaalsest disainist,” kommenteeris laureaatide loomingut Noore Arhitekti preemia žürii välisliige, Delfti Tehnikaülikooli arhitektuuriprofessor Klaske Havik.

Noorte arhitektide ühe väljapaistvama tööna tõi Klaske Havik välja Rolandi ja Laura koostöös Tadeas Rihaga kureeritud XVI Veneetsia Arhitektuuribiennaali Eesti paviljoni “Nõrk monument”, millele kaasnes suur asjatundjate ja rahvusvahelise meedia tähelepanu.

“Laura Linsi ja Roland Reemaa on oma tööga loonud endale tugeva positsiooni. Teooria on ühendatud huviga materjali ja detailide vastu, rahvusvahelises arhitektuuridebatis osalemine on seotud kohaspetsiifiliste projektide ja analüüsiga. Selle erilise positsiooni tõttu toovad nad Eesti arhitektuuridiskussiooni ja praktikasse uusi suundi,” võttis Klaske Havik võistluse žürii arvamuse kokku.

Laura Linsi omandas magistrikraadi arhitektuuris TU Delftis Hollandis ning 2015. aastal asus ta tööle Londoni arhitektuuribüroosse East architecture, landscape, urban design ltd. Roland Reemaa omandas magistrikraadi samuti TU Delftis Hollandis. Ta on töötanud arhitektina büroos Kaan Architecten Hollandis ning büroos Sanchez Benton architects Londonis. Mõlemad õpetavad tudengeid Eesti Kunstiakadeemia sisearhitektuuri osakonnas.

Parem kvaliteet Tartu avalikkusele

Tänavu otsustas žürii eraldi ära märkida ka Noore Arhitekti preemiale kandideerinud Tartu linnaarhitekti Tõnis Arjuse, kelle töö puhul pidas žürii oluliseks seda, et Tõnis Arjus on linnaarhitektina näidanud märkimisväärset võimet olla nii kriitiline kui ka konstruktiivne, muutes vajadusel suurte projektide suunda, et saavutada Tartu avalikkuse jaoks paremat kvaliteeti. “Linnaarhitektina aktiveerib ta arutelu arhitektuuri ja linnaplaneerimise üle ning avalike arutelude kaudu on ta suutnud omavahel kokku tuua professionaalid ja linnakodanikud,” leidis žürii.

Tõnis Arjuse eestvedamisel on saanud hoo sisse mitmed ambitsioonikad Tartu linnaruumi projektid nagu Vaksali väljaku loomine, Annelinna avaliku ruumi ideekonkurss ja sellest välja kasvanud Anne tn kergliiklustee, alternatiivse vormiloome projekt nimega „Uusnurk“ ning mitu aastat töös olnud ülelinnaline viidasüsteem. Muuhulgas on valminud europrojekti raames koostöös Amsterdami arhitektuuribürooga UNStudio’ga põneva vormikäsitluse ja eksperimentaalsete materjalidega Reiniku kooli staadionihoone.

Noore Arhitekti preemiale kandideerisid tänavu Tõnis Arjus, Johanna Jõekalda, Rebecca Pütsep, Laura Linsi ja Roland Reemaa ning lisaks kolm bürood: b210 (Mari Hunt, Aet Ader, Kadri Klementi, Karin Tõugu), KAOS arhitektid (Margit Aule, Margit Argus) ning KUU arhitektid (Joel Kopli, Koit Ojaliiv, Juhan Rohtla).

Auhinnaks maailmareis

Noore Arhitekti preemia on mõeldud kuni 40-aastasele Eestis elavale ja töötavale Eesti arhitektuuri arendanud või Eestile tuntust toonud arhitektile või arhitektide kollektiivile, kes on olnud omal alal innovaatiline või kelle looming on aidanud kaasa Eesti arhitektuuri tutvustamisele maailmas.

Preemia auhinnaks on maailmareis väärtuses 5000 eurot. Preemiat rahastab ettevõtja Heldur Meerits ja reisi korraldab ASi GoTravel reisibüroo. Sel kümnendil on Noore Arhitekti preemia pälvinud Hanno Grossshmidt (2010), Villem Tomiste (2011), Veronika Valk (2012), KOKO arhitektid (2015), Sille Pihlak ja Siim Tuksam (2017).

Käesoleva aasta žüriisse kuulusid arhitekt ja Delfti Tehnikaülikooli arhitektuuriprofessor Klaske Havik, arhitekt ja Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna dekaan Andres Ojari, arhitekt ja Noore Arhitekti Preemia 2017 laureaat Siim Tuksam arhitektuuribüroost PART, kunstigalerii Temnikova & Kasela galerist Olga Temnikova ning LHV Grupi nõukogu liige, ettevõtja ning Noore Arhitekti preemia rahastaja Heldur Meerits.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785