Autor: Harro Puusild • 8. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aknatootja pürib uutesse kõrgustesse

Fenestra juhatuse esimehe Lauri Laasti sõnul ootab ettevõtet ees suur laienemine ja üks fookusturgudest saab olema Rootsi.
Foto: Raul Mee
Akende ja rõduuste tootja Fenestra müüs ettevõttest 60% Rain Lõhmuse asutatud investeerimisfondile, et ettevõtte arengule kiirem käik anda. “Hakkab juhtuma see, et hakkame laienema,” ütleb osanik ja juhatuse esimees Lauri Laast.

Puitalumiiniumist aknaid ja rõduuksi tootva Fenestra osanik ja juhatuse esimees Lauri Laast on koos kaasosanik Riho Prassiga umbes kuus aastat tagasi raskustesse sattunud ja toona veel soomlastele kuulunud tootmisettevõttele uue hoo sisse lükanud.

Laast tunneb ettevõtet ja tegevusala nagu oma viit sõrme, sest on Fenestraga seotud juba umbes 20 aastat. “Tulin tööle läbi oma onu ettevõtte ja alustasin objektidel abitöölisena. Praegu olen tegvjuht ja läbinud kõik etapid,” poetab ta oma tausta kohta.

Fenestra on pika ajalooga Soome perefirma, mis on nimepidi tuttav nii soomlastele kui eestlastele. Ettevõtte müügikäive ulatus omal ajal üle 100 miljoni euro ja nii Soomes kui Rootsis olid müügimahud väga suured.

Mis on mis

Fenestra AS

Toodab ja paigaldab puitalumiiniumist aknaid ja rõduuksi.

Asutatud 1997

Kontserni kuulub ka Soome filiaal Fenestra AS Sivuliike, tütarettevõtted Fenestra Suomi Oy, mis kuulub 100% Fenestrale, ning Fenestra Ikkunat ja Ovet Oy, milles Fenestra osalus on 51%.

Ekspordib Soome, vähesel määral ka Vene, Ukraina, Rootsi turgudele.

Käive 2018. aastal 16,5 mln eurot, aasta varem 14 mln eurot.

Kasum 2017. aastal 330 000 eurot.

Livonia Partners

Haldab Lätis registreeritud investeerimisfonde Livonia Fond ja Livonia CIF.

Asutajad Kaido Veske, Kristīne Bērziņa, Rain Lõhmus ja Mindaugas Utkevičius

Portfelli kuuluvad osalused puidutöötlejas Thermory, külmutusseadmete tootjas Freor, tehnoloogiaettevõttes Scoro, telekommunikatsioonisektorist Santa Monica Networksis ja Cgatesis ning aiakaupade müüjas Horteses.

2013. aastal sattus ettevõte raskustesse ja läks 2014. aastal pankrotti. 2014. aasta alguses pakuti töötajatele, teiste seas ka Lauri Laastile, võimalust ettevõte välja osta ja edasi toimetada. “Kui see pakkumine tehti, et meil on võimalik ettevõte välja osta, ei kahelnud ma hetkegi. Teadsin kohe, et see õnnestub. See oli lihtsalt asi, mida on vaja teha. Ma arvan, et kui ettevõtte ära ostsime, siis ei seisnud tehas meil kordagi, kuigi emaettevõte oli pankrotis. Me hoidsime müügi ja tootmisega asjad nii joonel, et saime omavahenditega hakkama. Ja nii see käima läks,” meenutab Laast viie aasta tagust lugu.

Praegu on eestlastele kuuluval Fenestral kontorid Helsingis, Tamperes, Kuopios ja Oulus ning ettevõte on igal aastal näidanud pea 30protsendist kasvu. 2017. aastal sai ettevõte 14 miljoni eurose käibe juures 330 000 eurot kasumit. 2018. aastal kerkis müügitulu 16,5 miljoni euroni. “Aga sinna, kus Fenestra vanasti oli, on veel kõvasti kasvada. Ja peab vaatama, et kasvad koos müügiga ja tootmine kasvab koos müügiga, sest siis asi töötab,” ütleb Laast.

Lõhmus kiidab

Lauri Laast ja Riho Prass on pikalt pidanud plaani anda ettevõttele senisest veelgi kiirem käik, et tõsta Fenestra uutesse kõrgustesse, nii nagu see oli mõned aastad tagasi. Laienemiseks oli vaja kaasata tugev partner.

Mullu detsembris kirjutaski Äripäev, et Rain Lõhmuse asutatud investeerimisfond Livonia Partners sõlmis enne pühi lepingu 60% Fenestra aktsiate ostmiseks. Esimesed kokkupuuted ettevõtte ja fondi vahel toimusid siiski juba möödunud aasta kevadel PricewaterhouseCoopersi vahendusel, käed löödi sügisel. Veebruaris teatas fond, et tehingule on heakskiidu andnud ka konkurentsiamet.

Lõhmus kiidab Laasti ja Prassi juhitavat meeskonda, nimetades seniseid saavutusi muljet avaldavateks. “Fenestra näol on tegemist tugeva, hästi juhitud ning suurepärase kasvuväljavaatega ettevõttega, mis sobib ideaalselt Livonia investeerimisstrateegiaga. Kui aknaturg tervikuna on stabiilne ja kasvab umbes 1–2% aastas, siis Fenestra äri on kasvanud 24% aastas ja nii viimased neli aastat järjest,” ütles Lõhmus Tööstusuudistele.

Loe pikemalt Tööstusuudistest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785