Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 28. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ideekorje: Putukaväil Põhja-Tallinna

Foto: Pixabay
Linnaplaneerijad ootavad kuu aja jooksul linlaste ettepanekuid Pelgulinna ja Pelguranna piiriala söötis linnaruumi ümberkujundamiseks.

„Piirkonna elanikud ja ala kasutavad inimesed saavad kuni 20. märtsini pakkuda ideid, milliseks nad sinna kavandatava roheala kujundada soovivad,“ ütles abilinnapea Andrei Novikov. „Ideekorje kaardile on võimalik joonistada puuduvaid otseteid ning märkida uusi tegevuskohti. Samuti saab märkida kohad, mis valgustust või muid heakorraga seonduvat vajavad.“

Pelgulinna ja Pelguranna piiril paiknevad kõrgepingeliinid asendatakse maakaabliga. See laiendab ala kõrgepingeliinidest vabaneva kasutusvõimalusi – näiteks saaks selle roheala lineaarpargiks arendada.

Ideekorje fookuses on Ristiku tänava ja Kolde pst ning Ehte ja Puhangu tänavatega piiritletud ala, mida ääristavad peamiselt garaažikompleksid. „Selle ala saaks ümberkaudsete elanike tarvis rohelise avaliku ruumina välja arendada,“ ütles Novikov.

Ideid saab esitada nii elektroonilisel kaardil tallinn.ee/putukas kui paberkaardil Sõle raamatukogus (Sõle 47b).

Pärast ideekorjet analüüsivad linnaplaneerijad ettepanekuid ning laiemat diskussiooni tekitanud kohad arutatakse läbi avalikes töötubades. Koosloome eesmärk on saavutada avaliku ruumi lahenduse osas ühiskondlik kokkulepe ning järgnevatel aastatel ala välja arendada.

Linnaplaneerijate ja looduskaitsjate visiooni kohaselt tuleks ala kindlasti säilitada rohekoridorina, sest see on ideaalne keskkond tolmeldajate (liblikad ja kimalased) levikuks linnas – sellest ka linnaplaneerijate idee nimetada see rohekoridor putukaväilaks. Samuti võivad loodushuvilised alal tegeleda linnaaianduse ja miks mitte ka linnamesindusega. Ümbruskonnas paiknevatele koolidele ja lasteaedadele pakub ala ideaalset keskkonda õuesõppeks.

Kergliiklustee Stroomi randa

Piki Kopli kaubajaama serva planeeritakse rajada ka kergliiklustee, et soosida rattakasutust ning luua uus ühendus Balti jaamast Stroomi randa – jalgrattaga kuluks selle vahemaa läbimiseks vaid 10 minutit. Pelguranna ühendust kesklinnaga parandaks oluliselt ka tulevikus rajatav Pelguranna trammiliin.

Linnaplaneerimise amet teeb koostööd Tallinna Ülikooli linnakorralduse tudengitega, kes linnaplaneerimise kursuse raames uurivad pilootala akadeemilisest vaatenurgast ning praktiseerivad piirkonna elanike kaasamist koosloomeprotsessi.

Ideekorje ja pilootalale uue linnaruumilise lahenduse väljatöötamine toimub Augmentd Urbans (Koosloome ja liitreaalsus linnaplaneerimises) projekti raames. Projekti märksõnadeks on koosloome, visualiseerimine planeerimise varajases staadiumis ning säilenõtkus linnaplaneerimises. Augmented Urbans välisprojekti (2018-2020) rahastatakse Kesk-Läänemere programmist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785