Autor: Ehitusuudised • 12. september 2019
Foto: Stella-Kaisa Kanemägi

Mudelprojekteerimisest on kõige rohkem võita ehitise tellijail

Nordeconi arendusjuht Miina Karafin ning digitaalehituse konsultant Risto Vahenurm selgitavad, milline on mudelprojekteerimise tase Eestis ning kuidas ehitiste tellijad sellest kasu saavad.

Nende sõnul on Eestis tehtud jõudsalt edusamme nii riigi kui ka erasektori tasandil, et mudelprojekteerimist ehituses juurutada, kuid väga pikk maa on veel minna. On ettevõtteid, kes on oma arengus mudelprojekteerimiseni jõudnud ja oskavad sellest kasu lõigata, kuid on ka hulgaliselt neid, kes ei ole veel isegi BIMi võimalustega kursis.

Täna räägitakse sellest, et mudelprojekteerimise võti on tellija käes ehk siis selle käes, kes hakkab uut hoonet või vana hoone rekonstrueerimist planeerima. See peaks olema tellija huvi, et kogu vajalik projekti info mudelisse kantakse ja seda ka kasutatakse. Tõenäoliselt ei oska paljud tellijad mudelprojekti küsida, sest nad ei ole selle võimalustest ja võimekusest teadlikud. Lisaks on muidugi ka hirm, et mudelprojekti tellimine läheb liiga kalliks.

Risto Vahenurme sõnul on see aga põhjendamatu hirm, eriti kui arvestada, et pikas perspektiivis on ümbertegemised reaalses ehituses tunduvalt kallimad kui muudatused projektis. Lisaks, kui vaadata ainuüksi projekteerimisprotsessi, siis mudelis on võimalik automatiseerida projekti vormistamist ning iga hilisem muudatus kajastub automaatselt igal 2D väljundil, olgu need siis plaanid, lõiked või detailid. Mudel- ja 2D projekteerimises on töövõttelised erinevused, kuid hinna suurenemist ei tohiks mudelprojekteerimine endaga kaasa tuua. Tellija vaatest peaks olema olulisim ehitise elukaare vaade ehk mudeli kasutatavus planeerimisest korrashoiuni, vaid sellisel juhul realiseerub BIMi täielik kasu tellija jaoks.

Mudelprojekti tellimine on tellija huvi

Seni on mudelprojektide loomisel olnud suurem initsiatiiv projekteerijatel ja suurtel peatöövõtjatel, kes seda oma töö paremaks juhtimiseks kasutavad. Miina ja Risto leiavad, et tegelikkuses võiks see olla tellija huvi, sest see on tellija jaoks võimalus ehituse käigus nii raha kui aega kokku hoida ja suuri eksimusi vältida. „Iga lahendamata probleem realiseerub lõpuks tegelikult ehitusplatsil, mis on kaudselt lisatöö tellijale ning tähendab talle omakorda lisaaega ja raha, mida tavaliselt ehitusprojektil ei ole. Iga probleem, mida suudame mudeli abil lahendada või ennetada, on tegelikult tellija otsene võit,“ ütleb Miina.

PANE TÄHELE!

Äripäeva Akadeemia koolituse "Kuidas targalt ehitusprojekti tellida?" eesmärk on anda teadmisi kaasaegsete meetodite kasutamisest ehitusprojekti efektiivsemaks planeerimiseks ning tellimiseks ja hilisemaks korrashoiuks.

Koolitusele on oodatud kõik arendus- ja ehitusprojekte tellivad ettevõtted ja organisatsioonid: kinnisvaraarendajad, tootmis-, kaubandus-, tervishoiu-, majutus-, põllumajandus- ja logistikaettevõtete esindajad, büroohoonete ja tehnoparkide omanikud, kohalike omavalitsuste esindajad jt, aga ka ehituse peatöövõtjad.

Koolitus toimub 7. novembril. Pane ennast kirja SIIN.

Tema sõnul on tellijad sellisel positsioonil, kus on võimalik muuta kogu protsessi käiku „Mudelprojekteerimine võimaldab tellijal optimeerida erinevad lahendusi, planeerida ruumikasutust ning funktsionaalsust ja saavutada näiteks palju efektiivsema energiakasutusega hoone. Suures plaanis saab tellija lõpptulemuseks palju parema hoone,“ ütleb ta.

Korrashoiukulude optimeerimine

Teine oluline väärtus on mudeli kui ehitusliku info kogumi, kasutamine ehitise korrashoiu tegevuste ja kulude optimeerimiseks. Selleks, et mudelprojekti abil hiljem korrashoiukulusid optimeerida, tuleb enne projekti tellimist panna väga täpselt paika vajadused, mida tahetakse BIMi abil saavutada ja seada vastavad nõuded.

Risto Vahenurm selgitab, et ehitusinfo (BIM) teostusmudel koosneb nii 3D geomeetriast, korrektsetest andmetest, kui ka mudeliga lingitud dokumentatsioonist. 3D osale keskendudes ja ehitise omaniku vajaduspõhiste nõuete kirjeldamata jätmisel võib esineda olukord, kus tellijale üleantav mudel on küll geomeetriliselt eeskujulik, kuid infosisu on puudulik. Selleks, et mudel omaks tellija enda eesmärkidest lähtuvat väärtust, on ülioluline juba projekti alguses läbi mõtestada, kuidas ja mille jaoks mudelit tulevikus kasutatakse - ehk targalt ehitusprojekt tellida.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785