Autor: Ehitusuudised • 17. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Mullu valiti üldvõitjaks Kodumaja ehitatud kortermajade kompleks Norras.
Foto: KM Element

Aasta Tehasemaja 2019 konkurss ootab osalejaid

Eesti puitmajaklastri ja Puitmajaliidu korraldatud tehasemaja konkurss ja parimate puitmajade tunnustamine toimub üheksandat korda ning konkursile on endiselt oodatud kõik Eesti ettevõtted, kes tehasetingimustes puitmaju valmistavad.

Aasta Tehasemaja konkursi peamine eesmärk on tunnustada parimaid Eesti ettevõtete poolt toodetud puidust tehasemaju ja propageerida puitehitust tervikuna. Eelmisel aastal osales konkursil kokku rekordilised 39 Eesti ettevõtete toodetud puitmaja Norrast, Rootsist, Fääri saartelt, Jaapanist ja Eestist. Mullu valiti üldvõitjaks Kodumaja (KM Element OÜ) ehitatud kortermajade kompleks Norras. Puitmajade tootmissektor on Eesti suurimatest eksporditulu allikatest ning konkursi näol on tegemist ühe auväärseima tunnustusega sektori ettevõtete jaoks.

Tehasemaja konkursile võib esitada tehases toodetud puitmaju, mis on valminud ja kliendi poolt vastu võetud aastatel 2016-2019. Kandideeriv objekt peab sisuliselt vastama kolmele nõudele: hoone või erilahenduse kandev põhikonstruktsioon peab olema valmistatud puidust ning eeltoodetud tehase tingimustel ja võistlustöö insenertehnilise lahenduse loomise, tootmise ja ehitamise üle peab kontrolli omama Eesti ettevõte.

Ühepereelamute ja puhkemajade kõrval on viimastel aastatel konkursilt leidnud ka komplekseid arendusprojekte, avalikke hooneid (nt lasteaed, hooldekodu, kontorihooned vm) ning kortermaju ja väikeehitisi.

Eesti puitmajaklastri juht Eeva Vahtramäe toob selle aasta konkursi eripärana välja selle, et võistlustöid hinnatakse muudetud kategooriate alusel. „Puitehituses toimuvad arengud näitavad, et parimate lahenduste saamiseks rakendavad ettevõtted järjest enam erinevate materjalide ja tehnoloogiate kombineerimist. Selge on see, et puit ehitusmaterjalina sobib praktiliselt kõiki tüüpi hoonete ehitamiseks, mistõttu valimegi sel aastal parimaid puitmaju kasutusotstarbe, mitte tehnoloogia põhimõttest lähtuvalt.“ Kui varasemalt valiti välja näiteks parimat puitkarkassmaja ning parimat käsitöö palkmaja, siis seekord on konkursi kategooriateks seatud parim avalik hoone, eramu, kortermaja, väikeehitis ja erilahendus.

Traditsiooniliselt valib Aasta Tehasemaja välja žürii, kuhu kuuluvad tunnustatud arhitektid, ehitusinsenerid ja ajakirjanikud.

Konkursil osalemise täpsed tingimused ja juhised on leitavad Eesti Puitmajaliidu ja puitmajaklastri kodulehelt rubriigis „Aasta Tehasemaja 2019“. Võistlustööde esitamise tähtaeg on 10.märts. Konkursi auhinnagala toimub 3.aprillil ehitusmessi “Eesti Ehitab 2019” avapeo raames.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785