Autor: Ehitusuudised • 16. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Foto: (c) ingus bajars

RB Raili nõukogu sai uue esimehe

10. jaanuaril valis kolme Balti riigi ühisettevõtte RB Rail nõukogu oma uueks esimeheks Karolis Sankovski. Aseesimeestena jätkavad Riia Sillave ja Edvīns Bērziņš. Aktsionäride lepingu ja põhikirja kohaselt valitakse nõukogu, esimees ning kaks aseesimeest iga-aastase rotatsiooni alusel.

Ühtlasi näeb aktsionäride leping ette, et nõukogu esimees vahetub roteeruvalt igal aastal ühisettevõtte järgmise liikmesriigi esindaja vastu. Käesoleval aastal on eesistujariigiks Leedu.

Uue nõukogu esimehe, Karolis Sankovski sõnul oli 2018. aasta Rail Baltica projekti elluviimisel märkimisväärne. „Kõigi kolme liikmesriigi meeskonnad on jõudnud oluliste verstapostideni. Neist tähelepanuväärseimad on esimeste detailsete tehniliste projekteerimishangete väljakuulutamine ja kolmanda Euroopa Ühendamise Rahastu (CEF) lisatoetuse lepingu sõlmimine,” lisas ta.

„Ootan huviga projekti positiivset edasiminekut ja edukat koostööd RB Raili uue juhiga, kes peatselt valitakse. On oluline tagada projekti küpsus järgmiseks Euroopa Ühendamise Rahastu toetuse vooruks, mis avab Rail Baltica jaoks uusi rahastamise võimalusi,” rõhutab Sankovski.

Sankovski oli enne RB Rail AS ühisettevõttega liitumist Litgrid AB juhatuses, mis on Leedu elektriülekandesüsteemi korraldamise ettevõte, ning juhtis selle strateegilise taristu osakonda. Tema ametikohustuste hulka kuulus vastutamine elektriülekande kasutuselevõtu eest Leedu ja Poola (LitPol Link) ning Leedu ja Rootsi (NordBalt) vahel. Tegemist on strateegilise tähtsusega projektidega.

Karolis Sankovski on pidanud erinevaid ameteid elektritootmisele ja -jaotamisele ning kütte- ja ventilatsioonisüsteemidele spetsialiseerunud ettevõtetes. Ta on olnud keskkonnatalituse juht (LitPol Link Sp. z o.o.), jurist (Lietuvos Energija AB) ning müügi- ja turundusjuht (Veskonas UAB).

Sankovskil on õigusteaduse bakalaureusekraad Mykolas Romerise ülikoolist Leedus ning õigusteaduse magistrikraad Aix-Marseille‘ ülikoolist Prantsusmaal.

RB Raili nõukogu koosneb kuuest liikmest – iga aktsionär esitab kaks liiget. Nõukogu liikmed nimetatakse ametisse kolmeks aastaks. Eesti liikmed nõukogus on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi transpordi osakonna asekantsleri nõunik Anti Moppel ning Rail Baltic Estonia juht Riia Sillave. Läti esindajad nõukogus on ettevõtte Latvijas Dzelzceļš juhatuse esimees Edvīns Bērziņš ja Latvijas Dzelzceļš õigustalitluse asejuht Vineta Rudzīte. Leedust – Rail Baltica Statyba tegevjuht ja AB Lietuvos Geležinkeliai raudteetaristu juhataja Karolis Sankovski ning AB Lietuvos Geležinkeliai juhatuse esimees Romas Sveda.

RB Raili juhtinud Baiba Rubesa astus tagasi mullu septembris kuu aega enne ametlikku ametist lahkumise aega, kuna oli mures projekti rahastuse ja töö käigus ette tulnud viivituste pärast.

RB RAIL AS on Eesti, Läti ja Leedu ühisettevõte, mis on loodud selleks, et ellu viia Rail Baltic – Baltimaade-ülene taristuprojekt. AS RB RAIL on Rail Balticu projekti keskne koordinaator. Ettevõtte tegevusvaldkonnad on raudteeliini projekteerimine, ehitamine ja turustamine. Projekt näeb ette taristu ehitamise kiirraudteeliinile, mis viib Tallinnast Leedu-Poola piirini.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785