Autor: Ehitusuudised • 15. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Foto: Pakri Tööstuspark

Paldiskis valmis kahe jalgpalliväljaku suurune päikesepark

Detsembri viimastel päevadel valmis Pakri Teadus- ja Tööstuspargil Paldiski linna serval kahe jalgalliväljaku suurune päikesepark, mis võimsuselt suudab ära katta ligi 300 kodumajapidamise energiavajaduse.

Vastvalminud päikesepargi võimsuseks on ligi 1MW, mis on maksimaalne Euroopa Liidu toetuste eest rajatava päikesepargi võimsus. „Jaama toodetud energiat on võimalik tarbida meie tööstuspargis tegutsevatel ettevõtetel läbi Pakri Energiavõrgu, samuti saame ülejääva energia edastada elektrivõrku,“ selgitas tööstuspargi tegevjuht Enn Laansoo Jr.

Päikesejaam on paigaldatud endisele jäätmemaale, kus pinnasest on kõrvaldatud ehitus- ja bioloogilised jäätmed, mida saab edukalt taaskasutada. „Rajasime päikesejaama betoonist kanduritele, mis asuvad kasutatud kunstmuru kattel. See peaks Pakri päikesepargist tegema omasuguste seas ühe väiksema keskkonna jalajäljega päikesepargi Eestis,“ märkis Laansoo Jr. ja lisas, et selle lahendusega on Pakri toonud lihtsa innovatsiooni päikesepargi ehitusse, mida tasub teistelgi eeskujuks võtta.

Pakri partnerid päikesepargi ehitusel olid Energiapartner OÜ, kelle vastutusala oli jaama ehitus ning Trapets OÜ, kelle tööks oli üldehitus. „Koostöös sai päikesejaam püsti väga intensiivse ajagraafikuga ehk kahe kuuga,“ märkis Laansoo Jr.

Tänaseks 11 aastat tegutsenud, Euroopas unikaalne rohelisest targast tööstuslinnast, taastuvenergia tootmisest ning rohetehnoloogia sektori kompetentsikeskusest koosnev PAKRI Teadus- ja Tööstuspark plaanib aastaks 2020. saada Põhja-Euroopa suurimaks erakapitalil arendatavaks targaks tööstuslinnaks. Laienemise järgmise etapi rahastamiseks kaasab ettevõte jaanuari lõpuni investeeringuid Fundwise ühisrahastusplatvormi vahendusel. Eesmärk on ühisrahastuse kaudu koguda 300 000 eurot.

Pakri Teadus- ja Tööstuspargis on pidevas väljaehitamises 65 hektarit tarka tööstuslinna. Enam kui 20 000 ruutmeerisel erinevas seisukorras tootmispinnal ning arendus- ja testimisalal tegutseb täna 22 tootmis- ja üle 35 rohetehnoloogia äriteenuste klienti. Taastuvenergiat toodetakse pargis koostootmisjaamast, päikesest ja peagi ka tuulest.

Pakri on Paldiski Ettevõtjate Liidu, Targa linna klastri, Jätkusuutliku kinnisvara ja energia klastri, Tuuletehnoloogia Liidu ja Tuuletehnoloogia klastri liige ning omab kolmandat aastat järjest vastutustundliku ettevõtte hõbetaseme kvaliteedimärgist, olles sellega esimene vastutustundlik tööstuspark Eestis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785