Autor: Ehitusuudised • 11. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) hoonete energiatõhususe ja sisekliima professor ning TalTechi ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor Jarek Kurnitski.
Foto: Eiko Kink

Uuenenud energiatõhususe nõudeid selgitab Jarek Kurnitski

Veebiseminaril Hoonete energiatõhususe uuendatud määrused ja nõuded räägib Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) hoonete energiatõhususe ja sisekliima professor ning TalTechi ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor, akadeemik Jarek Kurnitski määruste viimastest muudatustest, uutest nõuetest, arvutuspõhimõtetest ning teatud juhtudel rakenduvatest eranditest.

Kurnitski selgitab uusi nõudeid ka arvutusnäidete abil.

Alates 2010. a on teada, et peale 2020. a valmivad hooned peavad vastama liginullenergiahoone tasemele. Eesti sätestas ühe esimese liikmesriigina liginullenergiahoone nõuded 2013. a, lähtudes tolle aja parimast teadmisest. Möödunud viie aasta pikkuse perioodi järel oleme liginullenergiahoone nõuete rakendumisele jõudnud oluliselt lähemale. Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi tellimusel on läbi viidud põhjalikud analüüsid, mille tulemusel täpsustati nõudeid ja arvutusmetoodikat ning kehtestati ka teatud erandeid.

Eestis vastu võetud hoonete energiatõhususe regulatsioon koosneb kolmest määrusest. Neist esimeses on sätestatud miinimumnõuded, kasutusotstarbed ja liginullenergiahoone nõue; teises on sätestatud energiatõhususe arvutusmetoodika ning tüüpilise kasutuse väärtused ning kolmandas on sätestatud nõuded energiamärgise andmisele ja vormile. Praeguseks on avaldatud kahe uue, teineteisega tihedalt seotud, määruse terviktekstid ning kolmanda määruse täiendused.

Kurnitski on nimetatud TalTechi aasta teadlaseks ja saanud vabariigi teaduspreemia, ta on oma eriala Euroopa katusorganisatsiooni asepresident. Kurnitski uurib, kuidas ehitada liginullenergiahooneid ning kuidas renoveerida vanu maju mitte ainult energiatõhusateks, vaid suisa liginullenergiahooneteks – näiteks oli Jarek Kurnitski TalTechi linnakus asuva pereühiselamu renoveerimise teaduslik juht.

Veebiseminar toimub 19. veebruaril kell 11.00-13.00 internetis Äripäeva veebiseminaride keskkonnas. Seminari on võimalik jälgida oma arvutist töökohal, kodus või mujal sobivas kohas ning selle jälgimiseks on tarvis arvutit, internetiühendust ning mugavamaks kuulamiseks kõrvaklappe. Veebiseminari kestel on võimalik esitada lektorile ka küsimusi.

Veebiseminar on järelvaadatav kõigile registreerunutele 3 tööpäeva jooksul peale toimumist.

Registreeru SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785