8. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata ehituse teabevara värskeid täiendusi

Alates 2019. aasta 1. jaanuarist hakkas kehtima uus tehnovõrkude ja -rajatiste talumise regulatsioon. Põhimõttelisi muudatusi on selles mitmeid, selgub Äripäeva ehituse teabevara 2018. aasta detsembrikuu täiendustest.

Esiteks on oluline, et kinnisasja omanik on kohustatud taluma sellist olemasolevat tehnovõrku või -rajatist, mis on püstitatud enne maa esmakinnistamist. Seega on vajalik välja selgitada, millal toimus tehnovõrgu/rajatise ehitamine.

Teiseks on oluline, et kinnisasja omanik on kohustatud taluma ka tehnovõrku ja -rajatist, mille suhtes ei ole küll tehnorajatise ehitamisest enne maa esmakinnistamist tulenevat talumiskohustust, aga see tehnovõrk või -rajatis kuulub võrguettevõtjale (võrguettevõtjaks on ainult need isikud, kes on nimetatud asjaõigusseaduse §-s 1581), see tehnovõrk või -rajatis on püstitatud kinnisasja omaniku nõusolekul enne 1999. aasta 1. aprilli, ning seda tehnovõrku või -rajatist kasutatakse eesmärgipäraselt ja avalikes huvides.

Täpsemalt on tehnovõrkude ja -rajatiste talumiskohustust käsitletud Ehituse teabevara ptk-s 2.5.

Ehitamise mõiste sisustamise osas on Riigikohus teinud uue ja olulise lahendi oktoobris 2018, kui käsitles tuulepargi ehitamise või mitteehitamisega seonduvaid asjaolusid. Lõpptõdemus oli see, et ehitamise kui tehnilise valdkonna osas on oluline erialaspetsialisti seisukoht (vt ptk 2.).

Detailplaneeringu asendamine projekteerimistingimustega on ehitamise kiiruse mõttes kindlasti väga oluline ja ehitada soovivale isikule ka majanduslikult kasulik. Õiguskantsler on analüüsinud, kuidas ja milliste põhimõtete järgi tegutseda, ning enne regulatsiooni rakendamist on otstarbekas järele uurida, mida õiguseksperdid on selle teema kohta arvanud (ptk 5.1.4.).

On oluline, et kui ehitise ruum või osa ei ole ehitatud ehitusprojekti kohaselt, peab ehitise selle ruumi või osa viima vastavusse ehitamise ajal kehtinud tuleohutusnõuetega. Erandiks on evakuatsioonile ja tuleohutuspaigaldistele esitatavad nõuded. Ehitise tuleohutusest lugege lähemalt ptk-s 7.2.2.

Ehituse teabevarasse on lisandunud meediarubriik, milles pakume Teile helifaile ja videoid aktuaalsetel teemadel. Peatükis Energiatõhususe nõuded (7.2.4.) saate kuulata Äripäeva raadio saadet „Kas ehitus- ja kinnisvarasektor on valmis liginullenergiahooneteks?".

Ehituse teabevara järgmine täiendus ilmub märtsis 2019.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785