Autorid: Britta Oltjer, Karin Ploom • 20. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hankepassi esitamisel ole tähelepanelik

01.09.2017 jõustunud uus riigihangete seadus tõi kasutusele hankepassi. LEADELL Pilv Advokaadibüroo vandeadvokaat Britta Oltjer ja advokaat Karin Ploom juhivad tähelepanu kahele hankepassi puudutavale olulisele aspektile, mis võivad saada hankel osalemisel takistuseks.
Foto: pixabay

Hankepass on esialgne tõend, mis näitab, et puuduvad alused pakkujat või taotlejat hankemenetlusest kõrvaldada ja hankele kvalifitseerumise tingimused on täidetud.

Seadus näeb ette, et hankepass esitatakse koos pakkumusega või hankemenetluses osalemise taotlusega. Mis saab aga juhul, kui alltöövõtja hankepass ei ole esitatud õigeaegselt? Kuigi tegemist ei ole pakkumuse osaga ja tegemist on nii-öelda esialgse tõendiga, on riigihangete vaidlustuskomisjon (VAKO) 26.09.2018 otsuses nr 178-18/197342 selgitanud, et hankija ei saa ega tohigi anda pakkujale võimalust esitada hankepassi tagantjärele.

Hankepassi tähtajaks esitamata jätmisel ei ole võimalik puudust kõrvaldada ka siis, kui hankijale on esitatud hankepass enne kõrvaldamise otsuse tegemist.

Samas otsuses on VAKO toonud välja ka teise olulise aspekti. Nimelt, riigihangete seadus ei näe ette kohustust, et hankepass tuleks esitada ka selle isiku osas, kelle vahenditele pakkuja soovib tugineda tehnilist ja kutsealast pädevust puudutavate kvalifitseerimistingimuste osas. Seadus räägib hankepassi esitamise kohustusest üksnes juhul, kui pakkuja soovib tugineda teise isiku majanduslikule ja finantsseisundile esitatud nõuetele.

VAKO on oma otsuses aga leidnud, et selline seadusandlik lahendus ei ole kooskõlas Euroopa Liidu õigusega, kuivõrd riigihangete seaduse aluseks olev direktiiv näeb ette, et ettevõtja võib teise isiku suutlikkusele tugineda nii majandusliku ja finantsseisundi kui ka tehnilise ja kutsealase pädevuse osas. Mõlemal juhul tuleb esitada hankepass ka selle isiku kohta, kelle suutlikkusele tuginetakse.

Ehk, olenemata asjaolust, et riigihangete seadus näeb ette kohustuse esitada alltöövõtja hankepass ainult juhul, kui tuginetakse alltöövõtja majandus- ja finantsnäitajatele, laieneb see kohustus VAKO hinnangul ka alltöövõtja osas, kelle tehnilisele ja kutsealasele pädevusele tuginetakse. Siinjuures on oluline tähele panna, et tegemist on sellisel juhul seadusest tuleneva kohustusega, mida hankija ei pea eraldi sätestama riigihanke alusdokumendis.

Seega tuleb hankepassi esitamisel olla tähelepanelik, et see saaks esitatud õigeaegselt ja kõigi isikute osas, kelle vahenditele pakkumuses tuginetakse. Olenemata asjaolust, et tegemist on üksnes esialgse tõendiga, tuleb olukorras, kus hankepass ei ole esitatud kõigi isikute suhtes õigeaegselt, pakkuja hankemenetlusest kõrvaldada.

Karin Ploom ja Britta Oltjer LEADELL Pilv Advokaadibüroo
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785