Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 5. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TalTech varustas liftid helitoega

Foto: Pixabay
TalTech on pikka aega teinud investeeringuid, et erivajadustega üliõpilastel oleks paremad võimalused omandada soovitud erialal kõrgharidust hoolimata puudest põhjustatud füüsilistest takistustest. Hiljuti said pea kõik ehk 95 % ülikooli liftidest helitoe.

Suurem osa hääletoe saanud liftidest teavitavad kasutajat eesti- ja inglise keeles sellest, millal uksed avanevad ja sulguvad ning mis korrusel liftid peatuvad. See annab inimesele, kes ei saa vajalikul määral informatsiooni oma nägemismeele abil, audiokujul teada, kus ta on ja kuhu ta liigub. Mõned liftid teavitavad sõitjaid vaid ukse sulgumisest.

Enamustele liftidele on hääle andnud Jakob Rosin, kes on Eesti Puuetega Inimeste Koja ja Eesti Pimedate Liidu juhatuse liige ning üks Raadio2 hommikuprogrammi saatejuhtidest.

„Elukestvat õpet ja teadmistepõhist majandust hindaval ajastul on oluline, et iga õpimotiveeritud inimene saaks võimalikult iseseisvalt omandada võimetekohast akadeemilist haridust ning seeläbi tööandjate vajadusi arvestades kvalifitseeritud spetsialistina ühiskonda panustada,“ märkis TalTechi erivajadustega üliõpilaste nõustaja Sven Kõllamets.

„Seetõttu pidasime oluliseks, et iga liftikasutaja teaks, millisel korrusel lift peatus – esmapilgul väike, kuid oluline detail,“ naljatles Kõllamets.

TalTechi erinevates hoonetes on kokku 18 kabiiniga lifti, millest tänaseks on häältoe saanud 17. Sellisel arvul helitoega lifte ei ole hetkel üheski teises Eesti ülikoolis.

TalTechi linnak on Eesti ülikoolide võrdluses esimesi ning üks parimal viisil läbimõeldud ja disainitud just liikumispuudega, piiratud liikumisvõimega või erivajadustega tudengite heaolu arvesse võttes. Seda on rõhutanud ka rahvusvahelised hindajad. Nii on ülikoolis olemas automaatselt avanevad uksed, kaldteed, platvormtõstukid treppidel jpm.

TalTechi on pingutuste eest ligipääsetava ja universaalselt disainitud ülikoolilinnaku loomise puhul tunnustanud näiteks rahvusvaheline Zero Project ekspertkogu, Eesti Liikumispuudega Inimeste Liit, Eesti Pimedate Liit jt. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785