Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 4. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selgusid Viljandi uue haigla ideekavandid

Foto: Raul Mee
Selgusid uue Viljandi haigla ja tervisekeskuse arhitektuurikonkursi teise vooru pääsenud ideekavandid. Arhitektuurikonkursile laekus tähtajaks 18 võistlustööd, millest teise vooru valiti viis kavandit.

Viljandi Haigla koostöös Eesti Arhitektide Liidu ja Riigi Kinnisvaraga kuulutasid septembris välja Viljandi uue haigla ja tervisekeskuse arhitektuurivõistluse, mis viiakse läbi kahes etapis. Rahvusvahelise arhitektuurivõistluse eesmärk on leida ruumiline lahendus Viljandi kesklinna rajatavale 23 000 m² innovaatilisele kompleksile ja haljastusele, mis sobituksid ühtlasi kultuuripealinna miljöösse. Võitja selgub tuleva aasta veebruaris.

Uus haiglahoone tuli sobitada tühjale platsile, mis asub otse Eesti folgi- ja kultuuripealinna Viljandi ajaloolises südames. Uus hoone peab leidma harmoonia Viljandi sümbolitega – maalilise järve nõlval asuva 13. sajandist pärit ordulinnuse varemete, kahe kauni kiriku ja sajand tagasi rajatud originaalne punasest tellisest vana veetorniga. Võistlustöödelt oodati seetõttu uut haiglat ümbritseva avaliku ruumi atraktiivset ja sõbralikku kujundust ning samuti nutikat liiklus- ja haljastuslahendust, mis sulanduks Viljandi kesklinna keskkonna ja sobituks miljööga. 

Uus haigla peab propageerima positiivsust

Uue hoone planeering peab juba eos toetama Viljandi Haiglas tänaseks käivitunud projekti, kus ühtse juhtimise alla on toodud tervishoiu- ja sotsiaalteenuste erinevad osapooled, mis seni tegutsesid üksteisest lahus, kas mööda vana haiglakolossi erinevaid korruseid või Viljandi linna erinevaid otsi.

Konkursil osalejatelt oodati nägemust, kuidas muuta haigla oma käiguteede ja avalike ruumide planeeringuga loogiliseks ristmikuks, mis soodustab erinevate spetsialistide tihedamat kohtumist ja suhtlemist ning eri tasandil teenuste kiiremat ja pidevat põimumist. Samuti on oodatud lahendused, kuidas haigla- ja tervisekeskuse ruume võimalikult optimaalselt kasutada. 

Viljandi Haigla soovib, et uue hoone väline ilme ja selle visuaalsed sisulahendused ei tõrjuks linnaelanikke oma klassikalise haigla-kuvandiga, vaid propageeriks positiivset ootust ja ellusuhtumist. Näiteks peaks koridoride ja ootesaalide kujundus innustama inimesi harrastama tervislikke eluviise ning kutsuma neid üles oma tervise eest hoolt kandma, jagades näiteks infot erinevate majas pakutavate uuringute, treeningute või tervishoiu tugiteenuste kohta. 

Võistluse teise etapi tähtaeg on 28. jaanuar 2019. Tulemused selguvad tuleva aasta veebruaris, misjärel sõlmitakse võitjatega hoone projekteerimise leping.

Võistluse auhinnafondi suurus on 60 000 eurot: esimene koht pälvib 20 000 eurot, teine koht 15 000 eurot ja kolmas koht 10 000 eurot. Välja antakse ka kaks ergutuspreemiat summas ? 7500 eurot

Arhitektuurivõistluse žüriisse kuuluvad: Priit Tampere (žürii esimees, SA Viljandi Haigla juhatuse esimees), Oliver Alver (arhitekt, Eesti Arhitektide Liit), Sakari Forsman (arhitekt, Soome Arhitektide Liit), Marje Metsur-Benzel, (perearst, Viljandi perearstide esindaja), Enno Parker (projektidirektor, Riigi Kinnisvara AS), Olav Remmelkoor (peaarhitekt-arhitektuuriameti juhataja, Viljandi Linnavalitsus) ja Emil Urbel (arhitekt, Eesti Arhitektide Liit). 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785