Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 29. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TalTech avas energeetikalabori

TalTechi_energeetikaprofessor Ivo_Palu ja rektor_Jaak_Aaviksoo.
Foto: TalTech
Teisipäeval avatud uues laboris on TalTechi energeetikatudengitel, -teadlastel ning tegevinseneridel võimalik testida ja analüüsida, kui töökindlad on Eesti elektrisüsteemid.

Labor valmis TalTechi, Siemensi ja Harju Elektri koostöös ning tehnikaülikooli energeetikateadlase Jako Kilteri sõnul saab seal ka uurida elektrisüsteemide automaatikat, süsteemi stabiilsust ja küberkaitset. „Kindlasti on saab siin tõsta Eesti energeetikute taset ehk siis väga oodatud on meie uude laborisse ka täiendõppijad,“ kinnitas Kilter.

Elektrisüsteemide töökindlus on Eesti energiapoliitikas äärmiselt tähtsal kohal. Siemensi Eesti filiaali juhataja ja insener Hannes Mäe rõhutas avamisel, kuivõrd oluline on elektrisüsteemi tõrgeteta töös inseneride igapäevane panus.

„Meid ümbritsevad seadmed, mis vajavad elektrit ja elektri kohale toomiseks on vaja ülekandeliine, alajaamasid ehk elektrisüsteemi. Süsteemi projekteerimiseks ja ehitamiseks on vaja väga häid insenere. Nende uute seadmetega saab tänastele tudengitele ja homsetele inseneridele tänapäevase moel õpetada releekaitset ja telemehhaanikat,“ lubas Hannes Mäe.

Jan Osa Harju Elektrist lisas, et korralik erialane treening inseneride väljaõppel on vajalik, et lüüa läbi nii ettevõtluses kui ka teaduses. „Meil on väga häid kogemusi TalTechi energeetikateadlaste ning Siemensi ja Harju Elektri tegevinseneride ühistööst, et eestimaised energeetikaettevõtted oleksid konkurentsivõimelised rahvusvahelistel turgudel.“  

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785