Autor: Ehitusuudised • 27. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Insener Aadu Lassi nimelise teedevaldkonna auhinna laureaadid on Marek Koit ja Aleksander Kaldas

Maanteeamet ja Asfaldiliit kuulutasid välja Insener Aadu Lassi nimeline teedevaldkonna auhinna laureaadid kahes kategoorias: Aadu elutööpreemia ja Aadu inseneripreemia.
Foto: Andrei Ozdoba

Aadu inseneripreemia omastati silmapaistvate saavutuste eest teedevaldkonna arengu ja jätkusuutlikkuse tagamisel Marek Koidule, kes töötab ÜLE OÜ ehitusjuhina.

Marek Koit on olnud Eesti pindamisturu edasiarendaja ja turule uuenduste loojana olnud tegev nüüdseks 20 aastat, lisaks on tema eestvedamisel ÜLE OÜ teinud pindamistöid ka Soomes ja Rootsis olles oma eesrindlike tegevustega sihiseadjaks alternatiivturgudel ka teistele teedeehitusettevõtetele.

Marek Koit
Foto: Andres Raudjalg

ÜLE OÜ loodud OÜ Pigipada toodab bituumenemulsioone ning väljastab ka stabiliseerimistööde tarbeks kasutatavat bituumensideainet vahtbituumenite tootmiseks. Tänaseks väljastab Pigipada Eesti turule rohkem kui 50% vajaminevast toodangust, lisaks realiseerib Pigipada oma toodangut Soome Vabariigis. Marek Koit on olnud emulsioonitehase üks loojatest ning edasiarendajatest.

Tema vaated ja ellusuhtumine on kaugelt laiemad kui lihtsalt betoon ja bituumen. Tema eestvedamisel on ellu kutsutud ka sellised alternatiivsed kogukonnaettevõtmised nagu Tagurpidi Lavka ja Mõisamaa Ökokeskus „Väike Jalajälg“.

Aadu elutööpreemia omistati pikaajalise, väljapaistva ja pühendunud inseneritöö eest teedevaldkonnas Aleksander Kaldasele.

Aleksander Kaldas
Foto: Andres Raudjalg

Laureaat on 43 aastat panustanud Eesti teedemajanduse arendamiseks. Taasiseseisvunud Eestis töötati tema eestvedamisel välja teeseaduse, projekteerimis- ja tehniliste normide ning teehoiu pikaajalise kavandamise alusdokumentide eelnõud. Aleksander Kaldas oli aastaid teedesüsteemi kutsevõistluste korraldamise tugiisikuks. Mitmete võõrkeelte valdajana on Aleksander Kaldas andnud olulise panuse rahvusvaheliste sidemete loomiseks Balti riikide, Poola ning Põhjamaadega, ülemaailmsete teedeorganisatsioonidega IRF ja PIARC.

Aleksander Kaldas on Asfaldiliidu asutajaliige ja on juhtinud liidus pikki aastaid teedeala ettevõtjate koostööd juhatuse esimehena.

Auhinnasaajad valis välja Asfaldiliidu ja Maanteeameti koostöös kokku kutsutud 9-liikmeline auhinnažürii.

Auhinna omistamise eesmärk on teedeinseneri kutse propageerimine, erialase tegevuse ja väljapaistvate saavutuste väärtustamine ning teedevaldkonnale pühendunud ja valdkonna arengut mõjutanud inseneride tunnustamine.

Aadu Lass, kelle nimeline auhind tänavu esmakordselt välja anti, oli 50 aastat seotud Eesti teedega. Neist 33 aastat oli ta Eesti teede peainsener, olles seega maanteevõrgu tehniline juht nende arengu kõige tempokamatel aegadel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785