Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 19. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suure ja Väikese väina merekaablid rajavad Merko ja Connecto

Foto: Elering
Elering sõlmis Suure ja Väikese väina uute elektri merekaablite ehituslepingud kahel riigihankel ühispakkumustega edukaks osutunud ettevõtetega Merko Infra ning Connecto. Mandri ja Muhumaa vahele rajatava Rõuste-Tusti merekaabli ning Väikest väina läbiva merekaabli ehitusmaksumuseks on kokku 14,4 miljonit eurot.

„Täna sõlmitud lepinguga rajatav Väikese väina merekaabel suurendab märgatavalt Saaremaa ja Hiiumaa varustuskindlust, kuna seni sõltub see täielikult Väikese väina õhuliinidest. Lisaks võimaldab merekaabel vähendada väinatammil paiknevate kõrgepingeliinide juhtmete arvu poole võrra ja alles jääva õhuliini korrastada selliselt, et see saab lindudele paremini nähtavaks,“ selgitas Veskimägi.

„Viimaste aasta jooksul oleme ehitanud Suure väina merekaabli, uuendanud Võiküla ja Leisi alajaama. Hetkel on lõpusirgel sisuliselt nullist rajatud Orissaare alajaama vastuvõtmine ehitajalt. Lähiaastatel renoveerime veel Sikassaare alajaama Kuressaare servas ja tõstame varustuskindluse suurendamiseks Muhu saart läbivad Võiküla-Orissaare ja Tusti-Orissaare õhuliinid eraldi mastidele. Viimane investeering koos Väikese väina kaabliga tagab, et saared saavad kaks sõltumatut elektriühendust ehk ülekandevõrgu tasemele tekib töökindel ringtoide,“ kirjeldas Veskimägi Eleringi suuremaid investeeringud saarte elektrisüsteemi.

Äsja sõlmitud lepinguga asendatakse Suures väinas Rõuste ja Tusti alajaamade vahel kaks vana ja amortiseerunud 35-kilovoldist merekaablit ühe uue 110-kilovoldise merekaabliga. Suure väina kaabelliini kogupikkuseks on ligi 11 kilomeetrit, sellest merekaabel 9,7 kilomeetrit. Uue kaabli ühendamiseks rajatakse Rõuste alajaama uus lahter. Tööde lepingujärgseks maksumuseks on ligikaudu üheksa miljonit eurot.

Väikese väina uue 110-kilovoldise kaabelliini kogupikkus Muhu saarelt kuni Orissaare uue alajaamani on 6,7 kilomeetrit, sellest meres 4,7 kilomeetrit. Väikese väina merekaabli maksumus on ligi 5,4 miljonit eurot.

Mõlema väina kaabli läbilaskevõime on 520 amprit. Merekaablis on kolm faasi ühendatud ühte kaablisse. Kaabli läbimõõt on 190 millimeetrit, kaal 67 kilogrammi meetri kohta. Merekaablid paigaldatakse merre ühe pika kaablina ehk ilma jätkumuhvideta. Koos uue kaabliga paigaldatakse merre ka kiudoptiline sidekaabel. Mõlemas väinas süvistatakse kaabel merepõhja, et vähendada selle vigastamise riski ankrute, rüsijää ja muude väliste mõjutajate poolt.

Kaablite paigaldustööd algavad kava kohaselt 2020. aasta kevadel ja lõpevad sama aasta sügiseks.

 

Esimese kaasaegse 110-kilovoldise elektri merekaabli rajas Elering mandri ja Muhu saare vahele 2015. aastal. See kaabel on alates valmimisest kandnud põhiraskust kogu Muhumaa, Saaremaa ja Hiiumaa elektriga varustamisel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785