Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 16. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinnatakse kliimamuutuste mõju Rail Balticale

Foto: RB Rail
Kolme Balti riigi ühisettevõte RB Rail AS on teostamas uuringut, et selgitada välja kliimamuutuste mõju Rail Baltica raudteeprojektile – selle ehitamisele, hooldamisele ja toimimisele.

14. novembril toimus kohtumine projektiga seotud organisatsioonide ja uuringut ellu viiva ettevõtte vahel, et arutada uuringu esmaseid tulemusi, tuvastada keskkonna mõjutegurid raudteetrassi erinevates osades ja vaadata üle strateegiad riskide maandamiseks. Uurimistöö peamine eesmärk on olla valmis projekti elutsükli vältel toimuvateks kliimamuutusteks.

Kliimamuutuste mõju hindamine terve raudteetrassi ulatuses kuulub Rail Baltica konsolideeritud eelprojekti tegevuskavva. Hinnatakse projekti vastupidavust kliimamuutustele ja tuvastatakse pikaajalised kohanemismeetmed, mille rakendamine on tingitud õhutemperatuuri ja sademete hulga tõustust ning üleujutuste riski suurenemisest. Samuti koostatakse juhised, mis sätestavad meetmed kliima muutustega toime tulemiseks ning kohanemiseks projekteerimisetapis. 

Valida tuleb sobiv materjal

Kohanemiseks kliimamuutustega tuleb valida igale ehitusstruktuurile vastavalt asukohale sobiv materjal ja kaardistada võimalikud keskkonnast tingitud ohud Rail Baltica raudtee elutsüklis. Valides õiged materjalid saab vähendada negatiivseid mõjusid, mis võivad avalduda projekti ennustatava saja-aastase eluea jooksul. Samuti aitab riskide ennetamine vähendada raudtee üldisi hoolduskulusid. 

Uuring tuvastab taristu infrastruktuuri kõige haavatavamad kohad ja selle raames tehakse ettepanekud kliimamuutustega kohanemiseks vajalike meetmete rakendamiseks. Lisaks leitakse jätkusuutlikud lahendused, mis aitavad leevendada raudtee mõju keskkonnale.

Uuringut viib läbi Eesti keskkonnakorralduse ja ruumilise planeerimise konsultatsiooniettevõte “Hendrikson & Ko”  koostöös rahvusvaheliste keskkonnaalaste ettevõtetega SIA Vides Ekspert ning DGE Baltic Soil and Environment. Uurimistöö hõlmab endas olemasolevate kliimaprognooside, asjakohaste uuringute ja strateegiate analüüsi, riskide tuvastamist ja hindamist koos nõrkuste kaardistamisega. Sealjuures töötatakse välja ja antakse hinnang võimalikele lahendustele. Uurimistöö planeeritav lõpp on 2019. aasta  jaanuaris.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785