Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 13. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlased hakkavad võistlema maailma parima noore katusemeistri tiitlile

Mullused kaldkivikatuste kategooria võitjad.
Foto: EKFML
Eesti võistkond osaleb täna Riias algaval noorte katusemeistrite maailmameistrivõistlustel, kus tuleb kolme päevaga valmis ehitada kolm näidiskatust.

Kuni 28-aastastele katusemeistritele mõeldud MM-il osalevad Tanel Plakso ja Ingemar Osi katusehitusele spetsialiseerinud firmast Katusepartner OÜ. Tiimi juhendajaks on 13 aastat katuseid ehitanud ettevõtte juhataja Vaiko Ülejõe.

Eesti võistkonna juhendaja Vaiko Ülejõe hinnangul seisab noortel katusemeistritel ees kolm pingelist tööpäeva. “Esimesel päeval tuleb näidiskatus laduda Monieri siledast betoonkivist Evo, teisel päeval lainelisest savikivist Nova ning kolmandal päeval lasta loovusel vabastiili voorus lennata, et vastlaotud katuse välisilme saaks stiilne ja isikupärane,” selgitas Ülejõe. “Iga katus tuleb valmis teha 8 tunniga, kusjuures katuselahendus peab olema terviklik nagu reaalse maja ehitamisel. Töö algab aluskatte, roovide ja tuulutusliistude paigaldusega ning lisaks kiviladumisele on ettenähtud ajaga vaja teha veel katuseharjad, -neelud ja -räästad, panna paika katuseaken, vihmaveerennid ja lumetõkked ning saada vettpidavaks korstna ja ventilatsiooni läbiviigud.”

Monieri Eesti müügijuhi Erkki Tepperi sõnul hindab ekspertidest koosnev žürii tiimide paremusjärjestuse paikapanemisel lisaks näidiskatuste väljanägemisele töö täpsust ja jõudlust, materjalide ja tööriistade käsitsemist, tehnilisi oskusi katusesõlmede lahendamisel ning püstitatud eesmärgi täitmist ettenähtud ajaga. “Kõik MM-il osalejad kasutavad näidiskatuste tegemiseks lisaks Monieri katusekividele ka sama ettevõtte toodetud aluskatet, turvatooteid ning tihendus- ja kinnitusvahendeid,” rääkis Tepper.  “Tegemist on täpselt sama komplektiga, mida ka ehituskauplustes müüakse.”

Katusepartner OÜ kaks võistkonda osalesid eelmisel sügisel ka Baltimaade katusemeistrivõistlustel Baltroof Riias, kust võeti kaksikvõit.

Noorte katusemeistrite maailmameistrivõistlusi korraldab üle maailma katusematerjalide tootjaid ja müüjaid ühendav organisatsioon IFD (International Federation for the Roofing Trade). 13.–16. novembrini Riias toimuv noorte katuseehitajate MM on juba järjekorras 27. Lisaks kivikatuste ladumisele võisteldakse ka plekk- ja lamekatuste ning fassaadide ehitamisel. Maailma parimad noored katusemeistrid selguvad sel reedel, 16. novembril.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785