Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 24. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Linnafoorum: mere äärde 10 000 uut eluaset

Tallinna Vanasadama masterplan
Tallinna linnaarhitekt Endrik Mänd rääkis eile toimunud linnafoorumil „Uus Vanasadam – hea ühisruum“, et valglinnastumine on pidurdunud ning asendunud kesklinna hoogsa tihendamisega endiste tööstus- ja sadama-alade arvelt. Mere äärde plaanitakse rajada ka 10 000 uut eluaset.

„Valminud masterplan ning sadamaala arendamise arutelud näitavad, et Tallinna Sadam ei näe Vanasadamat üksnes terminalidena – laevale mineku ja laevalt tuleku kohana – vaid paeluva ja mitmekülgse linnaruumina, kuhu tahaks ka niisama tulla ja seal pikemalt viibida,“ ütles Tallinna abilinnapea Andrei Novikov.

„Sadamaala kinnisvaraarenduses on tunda vastutust tuleviku eest, mitte soovi lühiajalise kasumi maksimeerimiseks – Vanasadama arendamine on üks osa linna merele avamise, Tallinna tõeliseks merelinnaks muutmise juhtmõttest.“

Tallinna linna peaarhitekt Endrik Mänd tõdes, et prognooside kohaselt elab 10-15 aasta pärast pealinnas 500 000 inimest, seega kasvab elanike arv 2030. aastaks veel umbes 50 000 inimese võrra. Mõistagi paneb elanikkonna kiire kasv suure surve ka taristule – näiteks on juurde tarvis 25 uut lasteaeda ja 5 uut kooli, samuti eeldab see radikaalset muutust liikumisharjumustes, kuna teedevõrk on end juba praeguseks kohati täielikult ammendanud.

Mereäärsete uusarendustega plaanitakse lähiaastail rajada ühtekokku 10 000 eluaset. Seega võib arvestada, et mereäärsetele aladele asub lähiaastail elama ühtekokku umbes 25 000 inimest.

23. ja 24. oktoobril toimub Eesti Arhitektuurikeskuse eestvõttel ning Tallinna Sadama ja Tallinna Linnaplaneerimise Ametiga ja koostöös linnafoorum „Uus Vanasadam – hea ühisruum“.

Muu maailma positiivsete kogemuste näitel arutletakse teemal kuidas luua Admiraliteedi basseini, merepromenaadi ja Reidi tee vahele hea ühisruum.

Linnafoorum lähtub eelnevalt koostatud Vanasadama Masterplaani ehk pikaajalise arendusplaani lõppversioonist, juba projekteeritud ja projekteerimisel olevatest uus- ja rekonstrueerimisobjektidest ning Vanasadama ala avaliku ruumi kavandamise põhimõtetest ja vajadustest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785