Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 19. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Omniva uue logistikakeskuse ehitustööd said valmis

Foto: Riini Saluri, Omniva personalijuht
Eelmisel nädalal andsid NOBE ja Eventus Ehitus sümboolselt Omnivale üle uue logistikakeskuse betoonist valmistatud “võtme”. Sellega on maja ehitus ametlikult valmis.

Järgnevad pakkide sorteerimisliini testimised ja seadistamised ning kolimisprotsess. Logistikakeskuse pidulik avamine toimub novembris.

Rae vallas Lehmja külas asuva logistikakeskuse planeerimist alustati juba viis aastat tagasi. Uue logistikakeskuse projekteerimisel lähtuti pakkide töötlemise protsessist, seejärel projekteeriti vastavalt protsessile ja kasutatavale tehnoloogiale hooned.

Põhiosas on logistikakeskuse hoone ühekorruseline, kuid väiksemale kontoritiivale tuleb kaks korrust. 

Hoone ehitustöid alustasid hanke võitnud Eventus Ehitus ja Nordecon Betoon (NOBE) septembris 2017, nurgakivi pandi novembris 2017. Sorteerimisliini paigaldus algas mais 2018.

NOBE juhatuse liige Magnus Velling nentis ehitust alustades, et Omniva logistikakeskus on oma mahu, keerukuse ja ehitustempo poolest töövõtjale korralik väljakutse. "Eventus Ehitusega on seljataga mitu ühist edukat ehitusprojekti ja kokkutöötanud meeskonnad, seega oleme veendunud, et eesootav töö on igati jõukohane ning ootame põnevusega starti," lisas Velling.

 Eventus Ehituse juhataja Lauri Kaska sõnul on Omniva logistikakeskus loogiline jätk ettevõtte poolt ehitatud lao- ja tootmishoonetele. „Just viimastel aastatel on seda tüüpi tööd moodustanud suure osa meie portfellist, seega on meil taas võimalus oma teadmisi parimal moel rakendada. Lisandväärtust annab projektile kindlasti ka partnerlus NOBE kogenud meeskonnaga,“ märkis Kaska.

Elekter päikesepaneelidest

Logistikakeskus on varustatud lokaalse gaasikatlamajaga, kütmiseks kasutatakse kiirguspaneele (Zehnder-süsteem). 40–50% hoone energiavajadusest katab katusele rajatav 11 000ruutmeetrine päikesepaneelide park.

Omniva uus logistikakeskus saab suure osa vajaminevast elektrienergiast päikesepaneelide vahendusel. Keskuse katusele on paigaldatud kokku 1667 monokristallidega paneeli ja enda alla võtab see ligi pooleteise jalgpalliväljaku suuruse ala (10 000 m²). Tegemist on ühe suurima päikesepaneelide pargiga Eestis, mis on hoone katusele ettevõtte oma tarbeks paigaldatud.

Omniva päikesepark toodab päikesest nii palju energiat, et sellest jaguks umbes 114-le keskmisele tarbimisega majapidamisele. Päikesepaneelide tavaline tasuvusaeg on 7-9 aastat.

Logistikakeskus, mis võtab enda alla ligikaudu 13 000 ruutmeetrit ning tuleb Baltikumi kaasaegseim, hakkab käitlema kõiki Eestisse sisenevaid, Eestisiseselt liikuvaid ning Eestist välismaale suunduvaid pakke ja kirju. Uue logistikakeskuse rajamise näol on tegemist Omniva läbi aegade suurima investeeringuga, mille kogumaksumus koos sorteerimistehnoloogiaga on 17,2 miljonit eurot. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785