Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 19. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kultuurikomisjon saatis muinsuskaitseseaduse eelnõu esimesele lugemisele

Foto: Postimees/Scanpix
Riigikogu kultuurikomisjon arutas muinsuskaitseseaduse eelnõu, mille eesmärk on tagada parem kultuuripärandi säilimine. Selleks on kavas tasakaalustada riigi ja mälestise omaniku kohustusi ja õigusi.

Kultuurikomisjoni esimees Aadu Must tõi välja, et mälestistega seotud tegevustele ja töödele on seatud kõrgendatud nõudmised, mille täitmise eest lasub praegu vastutus peamiselt mälestise omanikul. „Kohustuslikud tegevused võivad olla väga kulukad ning seepärast on hea, et riik võtab osa kohustusi enda kanda ja aitab kulusid hüvitada,“ ütles Must.

Komisjoni liige Viktoria Ladõnskaja-Kubits juhtis tähelepanu, et eelnõu järgi toetab riik kaitse all oleva ehitise omanikele seda osa töödest, mis erineb tavatöödest ehk uuringuid ja muinsuskaitselist järelevalvet. „Mälestist korrastada soovivatele omanikele on mõeldud järelevalve ja uuringute kompenseerimiseks 2019. aastast 1,4 miljonit eurot lisaraha,“ lausus Ladõnskaja-Kubits.

Istungil toodi välja, et eelnõuga on lisaks kavas anda kultuurimälestise omanikele otsuste tegemisel suurem paindlikkus, panustada senisest enam nõustamis- ja ennetustegevusele ning tugevdada arheoloogiapärandi kaitset.

Eelkõige toob kavandatav muudatus leevendust eraomanikele, kellele kuulub 80 protsenti ehitismälestistest. Kitsenduste rahaline hüvitamine, nõustamine ja leevenduste tegemine laieneb kõikidele muinsuskaitse mälestiste liikidele.

Samuti näeb eelnõu ette Muinsuskaitseameti nimetuse muutmise, sest ameti tegevus hakkab hõlmama nii muinsuskaitse kui ka muuseumide valdkonda. Komisjoni aseesimehe Laine Randjärve sõnul annab muuseumite ja muinsuskaitse ühendamine arenguvõimekust. Ta toonitas, et ameti uus nimetus on veel lahtine. „Tänane otsus saata eelnõu esimesele lugemisele ei tähenda veel, et eelnõu oleks valmis,“ ütles Randjärv. „Eelnõuga on vaja veel tööd teha ja kindlasti tuleb siia muudatusettepanekuid.“

Komisjonile tutvustasid eelnõu kultuuriminister Indrek Saar, Kultuuriministeeriumi muinsuskaitsenõunik Liina Jänes ja õigus- ja varahaldusosakonna juhataja Merle Põld.

Komisjon otsustas saata muinsuskaitseseaduse eelnõu Riigikogu täiskogu istungile esimesele lugemisele 26. septembril.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785