Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 15. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muusika- ja Teatriakadeemia saalikompleks saavutas täiskõrguse

Foto: Andres Raudjalg
Järgmise aasta sügisel Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia 100. juubeliks valmivas saalikompleksis peeti sarikapidu, kuna hoone on saavutanud planeeritud täiskõrguse 23,6 meetrit ning oluline etapp ehituses on edukalt lõpetatud.

Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi ning kultuuriminister Indrek Saare pilgu all tõi hoone katuselt sarikapärja alla Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) rektor prof Ivari Ilja. Traditsiooni järgi peab hoone tellija ise pärja katuselt alla tooma ning korraldama ehitajatele sarikaliigud, et tagada uuele hoonele hea õnn. Vastasel juhul asendavad ehitajad sarikapärja vana luuakontsuga ning veelgi hiljem auklike tööpükstega, mis tähendab uuele hoonele kiiret lagunemist. Et seda igal juhul vältida, järgnes eile pärja allatoomisele traditsiooniline sarikapidu ehitajate tänamiseks.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps märkis, et sarikapidu on samm lähemale sellele, et Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia saab oma 100. sünnipäeva tähistada tipptasemel hoones. „Soovin akadeemia perele veel veidi kannatlikkust, aga ka tohutult harjutamislusti, et täita uus saalikompleks aasta pärast kaunite helide ja menukate esinemistega,“ ütles Reps.

„Me peame alati meeles pidama, et kõige unikaalsem, mida saame maailmale pakkuda, on kultuur. Ka me ise käime iga-aastaselt üha rohkem ja rohkem kontserdil ja teatris. Sellepärast on uue õpikeskkonna peatne valmimine väga loomulik ja vajalik. Lisaks saavad kultuurielu korraldajad tänapäevaste võimalustega keskkonna, kus tutvustada innovaatilisi ettevõtmisi, millele varasemalt sobivat kohta pole olnud. Ühesõnaga, kena kingitus meie kultuurriigi juubeliks,“ ütles kultuuriminister Indrek Saar.

EMTA rektori prof Ivari Ilja sõnul oli tänase sarikapeo eesmärk tänada ehitajaid ning luua rahvapärimuse järgi soojad suhted majavaimuga. “Põhjust kõvasti vaeva näinud ehitajate kostitamiseks oli enam kui küll, sest tööd on kenasti graafikus,” lausus prof Ilja. “Kõik märgid lubavad arvata, et EMTA 100. juubelil 2019. aasta septembris saame avada kauaoodatud saalikompleksi, mis lisaks õppetööle hakkab sageli leidma kasutust avaliku kontserdi- ja etenduspaigana.”

6100-ruutmeetrise saalikompleksi keskseks osaks kujuneb läbi nelja korruse ulatuv 480 istekohaga kontserdisaal, mis sobib eelkõige klassikalise muusika, aga ka muude muusikastiilide esitamiseks. Läbi kolme korruse on kavandatud 130 pealtvaatajat mahutav blackbox, mida hakkavad kasutama lavakunstitudengid ja džässmuusikud.

Viiekordsesse soklikorrusega hoonesse rajatakse 21 õppeklassi, mille seas on ka multimeedia stuudio ning džässiklass. Saalikompleksi kõik korrused ühendatakse kõrvalasuva akadeemia peahoonega.

EMTA haldusdirektori Ott Maateni kinnitusel on tänaseks edukalt lõpetatud oluline vaheetapp saalikompleksi ehituses. “Hoone põhikonstruktsioonid on sisuliselt valmis, fassaad peagi koorikplaatidega kaetud ning uksed-aknad ees, nii et saab alustada viimistlustöödega,” selgitas Maaten.

EMTA saalikompleksi projekteeris AS Resand. Hoone arhitektid on Toivo Tammik ja Mart Rõuk arhitektuuribüroost Ansambel, saalide sisearhitektuuri autor Aivar Oja FraDisain OÜst. Akustikaprojekti tegi Linda Madalik koostöös Taani akustikabürooga Gade&Mortensen Akustik. Hoone ehitab Nordlin Ehitus AS ning omanikujärelvalvet teeb Tallinna Linnaehituse AS. Saalikompleksi ehitust rahastavad Eesti Kultuurkapital, Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond ja EMTA.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785