Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 14. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohtla-Järve riigigümnaasiumi katusele tulevad päikesepaneelid ja kukeharjad

Foto: RKAS
Nordecon ja Riigi Kinnisvara Aktsiaselts allkirjastasid eelmisel nädalal lepingu Kohtla-Järvele tulevase riigigümnaasiumi hoone ehituseks. 2 800 ruutmeetri suurune gümnaasiumihoone ehitatakse endise Kohtla-Järve Pärna Põhikooli hoone asemele Pärna tänavale.

Koolihoone valmib järgmise aasta suvel ning alustab tegevust järgmise aasta 1. septembril. Projekti ehitusmaksumus on 4,347 miljonit eurot, hinnale lisandub käibemaks.

Riigi Kinnisvara ja Haridus- ja Teadusministeerium sõlmisid koostööleppe, mille kohaselt juhib gümnaasiumihoone rajamist Riigi Kinnisvara ning viib sealhulgas läbi kõik vajalikud riigihanked. Eesmärk on tähtaegselt ja optimaalsete kuludega ehitada õppetööks parim koolihoone, mis vastaks kehtestatud nõuetele, oleks õpilassõbralik ja kauakestev. Koolihoone rajamisel pööratakse erilist tähelepanu kaasaegse õpikeskkonna funktsionaalsusele ning energiasäästlikkusele, eesmärgiga ehitada liginullenergia koolihoone.

Riigi Kinnisvara juhatuse esimees Kati Kusmin märkis: „Riigigümnaasiumide ehitamine on Riigi Kinnisvarale väljakutse, mille võtame alati rõõmuga vastu. Kohtla-Järve tulevane Gümnaasium saab olema sarnaselt teiste riigigümnaasiumidega arhitektuurilahenduselt, ehituslikult ning kasutuselt hästi läbi mõeldud ning arvestav kõigi tulevase koolimaja kasutajatega. Soovime luua koolimaja, mis on väärtuseks keskkonnale kui kohalikule kogukonnale.“

„On loogiline, et kui riik ehitab, siis peavad uued hooned olema lisaks mugavusele ja funktsionaalsusele ka energiasäästlikud ning eeskujuks teistele – Kohtla-Järve riigigümnaasiumi uus maja saab olema liginullenergiahoone. See tähendab, et kool hakkab olema kõikide maja kasutajate jaoks väga hea sisekliimaga ning haldaja jaoks ka väiksemaid energiaarveid,“ ütles Nordecon AS juhatuse esimees Gerd Müller. 

Projekteeritud koolihoone on kahekorruseline, lisaks on tehniliste ruumide jaoks üks korrus maa all. Valdav osa fassaadi on kaetud korrapärase aknarütmiga. Fassaadimaterjal jäljendab ümbritsevaid korruselamuid ning on kaetud punakas/oranžikas fassaaditellisega. Hoone nn „viies fassaad“ ehk katus on planeeritud ehitada murukatusena, kus kasvavad praktiliselt hooldusvabad kukeharjad. Samuti paigaldatakse hoone katusele päikesepaneelid.

Riigi Kinnisvara koostöös Haridus- ja Teadusministeeriumi, Kohtla-Järve Linnavalitsuse ning Eesti Arhitektide Liiduga korraldas Kohtla-Järve riigigümnaasiumi tulevase hoone arhitektuurivõistluse. Konkursile laekunud neljateistkümne kavandi hulgast tunnistati esikoha vääriliseks arhitektuuribüroo BOA OÜ ideelahendus märgusõnaga „VINKEL“. Ideelahenduse autorid on Margus Soonets, Jürgen Lepper, Anto Savi ja Maiu Hirtentreu.

Kohtla-Järve riigigümnaasiumile planeeritud alal paikneb praegu pikalt tühjalt seisnud vana Pärna Põhikooli hoone ning silikaattelistest abihoone, mis lammutatakse. Uus planeeritud koolihoone on suletud netopinnaga 2 793,9 m2, hoone peaprojekteerija on BOA OÜ. 

Kohtla-Järve tulevase riigigümnaasiumi ehitustöid rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi ning riigieelarvelistest vahenditest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785