Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 4. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Märgatud Tallinnas: ehituslubade menetlusaeg pikeneb

Foto: Raul Mee
Kinnisvaraturg jätkab Eesti tähtsamates linnades stabiilselt aktiivselt, samas kui mõnel juhul on märgata ehituslubade menetlusaja pikenemist, kirjutab Uus Maa kinnisvarabüroo analüütik Igor Habal ettevõtte blogis.

Ehkki augustis oli tehingute arv hetkeseisuga selle aasta väikseim, on kinnisvaraturg olnud Tallinnas siiski aktiivne, mida näitab see, et aasta esimese kaheksa kuuga on Tallinnas sõlmitud ca 150 tehingut rohkem kui mullu sama ajaga. Üldiselt on pealinna kinnisvaraturg on jõudnud rahulikumasse faasi, kus tehingute arvu tõus on pidurdumas ning varasematele aastatele iseloomulikku suurt kasvu ei maksa enam oodata.

Ehitusloa saanud eluruumide maht on olnud juba mõnda aega languses. Samas ei peegelda see adekvaatselt kinnisvaraturu üldist seisundit, kuna arendajate hinnangul on ehitusloa taotlemise perioodid pikenenud. Võrreldes 2017. aasta sama ajaga on peamiselt elamumaa sihtotstarbega kehtestatud detailplaneeringute maht kasvanud.

Hoolimata ehitushindade kiirest kasvust on korterite mediaanhind stabiliseerunud, jäädes sel aastal sõltuvalt kuust 1700–1800 EUR/m2 vahele ning esimese kaheksa kuu võrdluses on võrreldes möödunud aasta sama ajaga kasvanud 6,3%. Augustis müüdi Tallinnas 698 korterit, mille mediaanhind oli 1712 eurot ruutmeetri eest. Võrreldes juuliga langesid antud näitajad vastavalt 1,6% ja 1,3%. Mullune august oli tehingute arvult üks 2017. aasta aktiivsemaid, mil müüdi 866 korterit. Mediaanhind oli aga täpselt sama – 1712 eurot ruutmeetri kohta.

Loe pikemalt Uus Maa blogist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785