17. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tellingute õige paigaldamine ja hooldamine aitab ehitusplatsil ohutust tagada

Foto: Pixabay
Ehitussektoris on peamised tööõnnetuste põhjused kõrgelt kukkumine, kontrolli kaotamine käsitööriistade üle, kukkuva ehitusmaterjali või muu eseme alla jäämine vms. Ehitusvaldkonnas on eriti oluline, et redelid, tellingud jm tööpinnad peavad olema ohutult paigaldatud ja töökorras.

Tellingud peavad üldjuhul olema tööstuslikud või valmistatud ehitusinseneri või konstruktori projekti järgi. Tellingute konstrueerimisel ja komplekteerimisel lähtutakse põhimõttest, et neid saaks ohutult paigaldada, kasutada, demonteerida, muuta ja hooldada. Tööstuslike tellingute rentimisel või ostmisel tuleb nõuda kasutusjuhendit. Sageli ei pruugi rendileandja seda ise kaasa pakkuda. Kasutusjuhend sisaldab kõiki vajalikke andmeid tellingute paigaldamise, kasutamise, demonteerimise, muutmise, remontimise ja transportimise kohta. Kasutajale on see väärtuslik teave ka tellingute monteerimis- ja demonteerimisplaani koostamisel.

Ohutuse tagamiseks tuleb tellinguid õigesti paigaldada ja hooldada, et nende püsikindlus säiliks. Tööstuslikult valmistatud tellingute paigaldamine kasutusjuhendi kohaselt on ohutuse tagamise eelduseks ning üldjuhul ei nõua see ehitusinseneri või konstruktori tugevus- ja püsikindlusarvutusi, nagu seda on vaja isetehtud tellingute, kaasa arvatud puidust tellingute puhul.

Arvesta olulisi nõudeid

Tööde kavandamisel, tellingute monteerimis ja demonteerimisplaani koostamisel ning paigaldatud tellingute kasutusse võtmisel tuleb arvestada ja järgida järgmisi nõudeid:

Tellingute aluspind peab olema piisava kandevõimega. Ebapiisava kandevõimega aluspinnal on vajalik kasutada koormust jaotavat aluskonstruktsiooni. Pinnasele paigaldamisel peab pinnas olema tasandatud ja tambitud, samuti peab olema tagatud sademevee ärajuhtimine.Tellingute kandeosade libisemise vältimiseks peab kasutama libisemist takistavat vahendit või muud tõhusat lahendust.Ratastega varustatud tellingute juhuslikku liikumahakkamist peab takistama selliste asjakohaste vahenditega nagu tõkiskingad, rataste lukustusmehhanismid, tugipostid jms.Tellingud, mis ei ole konstrueeritud vabalt seisvatena, peab ankurdama kasutusjuhendi nõuete kohaselt. Tellinguid ankurdatakse püsiva konstruktsiooni, näiteks müüritise külge. Ankurdus peab suutma vastu pidada tõmbe- ja survejõududele, mis võivad tekkida tellingute kasutamise ajal.Tellinguplatvormi mõõtmed, kuju ja paigutus peavad vastama tehtava töö laadile ja kantavale koormusele ning võimaldama töötajatele ohutu tegutsemise ja liikumise. Näiteks Plettac SL70 tellingusüsteemi laius on 0,74 meetrit. Töölavade pikkused varieeruvad (1,5; 2; 2,5 ja 3 meetrit), raamid on 2 meetrit kõrged.Tellinguplatvormid peavad olema paigaldatud nii, et nende osad tavapärase kasutamise juures ei liigu.Tellinguplatvormide ja kukkumist takistavate vertikaalkaitsepiirete vahel ei tohi olla ohtlikke tühimikke.Kui tellingutel töötamise või liikumise ajal on kukkumisoht, peab suurema kui 2-meetrise kukkumiskõrguse puhul rakendama ohutusabinõusid nagu kaitsepiirded, ohutusvõrgud jt analoogsed kaitsevahendid. Kukkumise vältimiseks paigaldatud kaitsepiirdel peab olema vähemalt ühe meetri kõrgusel paiknev käsipuu, jalapiire ja nende vahel 0,5 m kõrgusel asetsev vahepiire. Vahepiiret võib asendada ka otstarbekohaste plaatide või võrkudega. Lisaks peab ohutusabinõusid rakendama ka väiksema kukkumiskõrguse puhul, kui töö laadi tõttu on eriline kukkumisoht või eriohuga seotud pinnale kukkumise oht.Kui tellingu ja seina vahe ületab 30 sentimeetrit, tuleb seinapoolsesse külge paigaldada horisontaalkaitsepiirded.Masinate liikumisteede juures või koorma tõstmise kohtades paiknevaid tellinguid tuleb kaitsta löökide, vigastuste ja nihkumiste eest. Tellingute ümber olev tsoon eraldatakse piiretega ja varustatakse hoiatusmärgistusega. Tellingutelt esemete allakukkumise vältimiseks kaetakse need asjakohaste katete või võrkudega.Tellinguid võivad paigaldada, demonteerida või muuta ainult töötajad, kes on saanud asjakohase väljaõppe. Kui osa tellingutest ei ole paigaldamise ajal kasutamiseks valmis või kui tellinguid demonteeritakse ja muudetakse, peab need tähistama asjakohaste hoiatusmärkidega ning takistama juurdepääsu ohualale.

Artikkel ilmus Tööinspektsiooni brošüüris „Tööohutus ehitusplatsil“ (2014). 

Autor: Indrek Avi, Tööinspektsioon

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785