Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 18. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puitmajatootjad kingivad Eestile kaasaegse muuseumimaja

Nordic Compact majakontseptsiooni põhimoodul.
Foto: Nordic Houses KT
Eesti 100. juubeliaasta puhul kingib Eesti puitmajatootjaid koondav Puiduklubi Eesti Vabariigile kaasaegse puitmaja, mis püstitatakse Eesti Vabaõhumuuseumisse. 2019. aasta esimeses pooles valmiv hoone hakkab täiendama vabaõhumuuseumi maa-arhitektuuri kollektsiooni. Museaalhoones alustab tööd puitehituse kompetentsikeskus ja seal hakkab asuma EAS-i kaasrahastatud puitmajasektori näituseala-showroom.

Vabaõhumuuseumi uus museaalhoone on Aasta Tehasemaja 2015 konkursi võidutöö, enam kui 100 konkursitöö seast valitud Eesti arhitektibüroo Trilog Studio OÜ loodud Nordic COMPACT majakontseptsioon.

MTÜ Puiduklubi MTÜ juhatuse esimehe Argo Sauli sõnul on tehases toodetav puitmaja tänase Eesti üks edulugu ning suur ekspordiartikkel. ,,Saame uhkusega tõdeda, et Eesti on alates 2010. aastast Euroopa suurim puitmajade eksportöör, kus üle 90% sektori toodangust läheb välisturgudele. Oluline on antud valdkonda ka kodumaal laiemalt teadvustada, väärtustada ja tutvustada. Seda eesmärki hakkabki teenima Eesti Vabaõhumuuseumisse rajatav kompetentsikeskus, mis saab sündida vaid tänu paljude sektoris tegutsevate ettevõtete ja organisatsioonide heale koostööle ja panusele“, sõnas Saul.

SA Eesti Vabaõhumuuseumi juhatuse liikme Merike Langi sõnul astutakse kaasaegse tehasemaja püstitamisega esimene samm uues kontseptsionaalses suunas eksponeerida muuseumis 21. sajandit. “Näidismaja on arhitektuurne tervik, mis kajastab tänapäevaseid tehnoloogiaid ja materjale ning järgib keskkonnasäästliku hoone ehitamise põhimõtteid. Miks mitte eksponeerida 21. sajandi alguse arhitektuuri juba praegu, mitte oodata 50-100 aastat,“ ütles Lang. „Tähelepanuväärne on ka see, et uus museaalhoone tuleb vabaõhumuuseumi kogusse Puiduklubi MTÜ kingitusena. See on Eesti kultuuri jaoks aastategu“, lisas Lang.

Majas hakkavad külastajatega tööle Eesti Vabaõhumuuseumi Maaarhitektuuri keskus, Eesti Puitmajaliit, Puiduklubi MTÜ ja Tehasemaja OÜ.

Esialgu sõlmitakse koostöökokkulepe museaalhoones paikneva kompetentsikeskuse tööks 15 aastaks, võimalusega seda pikendada. 

Hoone püstitab Nordic Houses KT, projekti rahastavad Esthus, Estnor, Harmet, Hobbiton, Nordic Houses KT, Palmatin, Production House, Q-haus, Saare, Erek, Vipson Projekt ja mitmed teised tegusad Eesti puitmajatootjad ning nende head koostööpartnerid.

Koostöölepe sõlmitakse maja püstitamise asupaigas vabaõhumuuseumis 22. augustil.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785