Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 17. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maarjamäe memoriaal avatakse järgmisel nädalal

Foto: RKAS
Eesti kommunismiohvrite memoriaal Tallinnas Maarjamäel avatakse 23. augustil, üleeuroopalisel totalitaarsete režiimide ohvrite mälestuspäeval.

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul on Eesti teinud palju kommunistliku režiimi kuritegude teadvustamisel ja ohvrite mälestamisel, kuid seni puudus ühtne mälestuspaik. „Mälestuspaik juhib tähelepanu kättevõideldud omariikluse ja demokraatia kaitsmise vajadusele ning näitab hoolimist terroris hukkunud kaasmaalaste osas. See mälestuspaik kinnitab ohvritele, et hoolimata suurtest kannatustest ja ajutisest lootusetuse tundest saavad ajaloo palge ees kuritegelikud režiimid õiglaselt hukka mõistetud ja ohvrite kannatused väärikalt mälestatud,“ ütles Reinsalu.

Vabariigi 100. sünnipäevaks rajatud kommunismiohvrite mälestuspaik koosneb kahest osast: „Teekond ja „Koduaed“. Esimene on mälestuskoridor, mille seintele on jäädvustatud enam kui 22 000 elu kaotanud inimese nimed, kellest suur osa suri kodumaast kaugel ning kelle matmiskoht on enamasti teadmata. See koridor sümboliseerib totalitaarse režiimi armutust ja inimvaenulikkust. „Koduaia“ rahu ja turvalisust annavad edasi park õunapuudega ning mesilased memoriaali pargipoolsel seinal.

Mälestusmärgi arhitektuurne lahendus, nimetusega „Teekond“, valiti välja kaheteistkümne kavandi hulgast ning selle autoriteks on Kalle Vellevoog, Jaan Tiidemann, Tiiu Truus, Martin Prommik ja Lidia Zarudnaja Arhitektuuribüroo JVR OÜ-st.

Memoriaali rajanud konsortsiumisse kuuluvad Haart Ehitus OÜ, Verston Ehitus OÜ ning GRK Infra AS. Ehitustööd läksid maksma 6,6 miljonit eurot. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785